Реклама / Ads
3| 4171 |17.05.2016 НОВИНИ

Отдават на концесия летище ”София”

.
Правителството реши да започне процедурата за отдаване на концесия на летище ”София”. Според транспортния министър Ивайло Московски приходите за държавата ще бъдат 1,2 милиарда лева за целия 35-годишен срок на отдаване. Половината от средствата ще са авансово плащане, с което ще се покрият дълговете на БДЖ.
 

До десет дни обявлението с всичките стари изисквания на концесията ще бъде публикувано, както изисква евродирективата в официалния вестник на Европейския съюз. Затова днес транспортният министър Ивайло Московски се въздържа да влиза в детайлите, но потвърди, че няма промяна в първоначалните намерения.

 

До края на септември кандидатите за концесията на най-голямото летище ще подават офертите си. Победителят по сега действащия закон ще го ползва за срок от 35 години.

 

Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции, стандартните критерии за такъв тип концесия. Нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия очакваме да бъде около 1,2 милиарда.

 

Голямото авансово плащане, което ще е в размер на около 600 милиона лева, ще отиде към българските държавни железници за погасяване на дълговете на компанията, категоричен е Московски. Чака се обаче и нотификацията от Брюксел за тази държавна помощ: Затова тези процеси сега ще се движат паралелно. Срокът на концесията за подаване на оферти ще бъде до края на септември. До тогава съм 90 процента сигурен, че ще имаме и одобрената нотофикация, така че когато стане факт приходът, да имаме и разрешението и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията.

 

Ако авансовото плащане не постъпи тази година в бюджета и в Закона за бюджета през 2017-а, ще се запише, че средствата няма да постъпят в Сребърния фонд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4096 |17.05.2016 Кабинетът гледа концесията на Летище ”София” . 22| 8618 |13.05.2016 Ген. Атанасов: Борисов продължи концесията в сектор „Сигурност” . 1| 4777 |11.05.2016 Дават затвори и музеи на концесия . 0| 4233 |01.05.2016 Отварят летището в Брюксел шест седмици след атентата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads