Реклама / Ads
7| 26371 |07.08.2024 НОВИНИ

Откриха зловещ "мезонет" на 3 нива на 2500 години край Пловдив

.
Зловещ "мезонет"
Ново чудо на България проучват втора година археолозите край Пловдив. Многослойното провинциално селище, разположено върху няколко хектара край село Скутаре, е датирано от 6000 г. пр. н.е. Изследват го археолози от Регионалния археологически музей и Кирило-Методиевския научен център при БАН.
 

Проучени са примитивни постройки, ями за съхранение на храна, пещи и 16 кладенеца, каза пред БТА ръководителят на теренните проучвания Мария Божинова.


Мястото е обитавано в продължение на около 10 периода - ранен и късен неолит, ранен, среден и късен халколит, ранна и средна бронзова епоха, ранна желязна епоха, архаичен и класически период в късната желязна епоха, ранно римски период, ранно средновековие и византийски период. Няколко от тези периоди не са познати в Пловдив въобще или не са проучени.

 

Най-интересното в селището са неговите кладенци. До момента са проучени 16 кладенеца от всички периоди, освен от неолита и халколита.

 

Изводът е, че в периода на 6-5 хилядолетие хората по тези земи не са имали никакъв проблем с водата целогодишно.

 

През всички други периоди явно основният водоизточник е пресъхвал през лятото, обясни Божинова. Най-ранният кладенец е от ранната бронзовата епоха и е датиран от 2900 година пр. Хр.


Най-любопитни са кладенците от класическия период на желязната епоха, защото след като спират да се използват за водоизточник, са служили за депа, екарисаж.

 

Един кладенец от средата на IV век пр. Хр. е използван като килия.

 

Вътре на три нива като "мезонет", на разстояние на метър един от друг, са намерени три човешки скелета.

 

Долните два са загинали там - първият от изтощение, а втория е погребан жив, смятат археолозите.

 

До тях са открити съдове, което сочи, че вероятно известно време са им давани вода и храна. Най-горният човек е хвърлен мъртъв. Това са хора, които нямат право да са в редовните гробища - може да са врагове, престъпници или някои провинили се пред обществото, обясни Божинова.


На терен са разкрити аграрен тип примитивни постройки, ями за съхранение на храна, за питоси. Открити са и няколко пещи.


От Средновековието има битови пещи за печене на храна. Археолозите са се натъкнали на пещ от 7-6 век пр.н.е. за производство на керамика, работена на колело. Тогава за първи път се появява керамика, изработена на грънчарско колело в Тракия.

 

Започването на използването на грънчарското колело бележи една много съществена промяна - появява се специализирано, занаятчийско производство, т. е. има хора, които се занимават строго профилирано и изцяло са ангажирани с това производство, подчерта Божинова. По думите й това говори за появата на икономика от градски тип.

 

Дотогава за керамичното производство има майстори, но в голяма степен се изработва в дома.

 

Тази ранна поява на грънчарското колело и други данни показват, че керамиката е произвеждана тук, на място. По това време траките започват да контактуват по-сериозно с развитите цивилизации на юг - с Гърция, Анатолия, Персия, което довежда до появата на градовете, градските центрове и Тракийското царства. "Пещта беше много хубава, абсолютно професионално изпълнение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8523 |07.08.2024 Кабинетът "Главчев" отпуска 45,2 млн. за повишаване на заплатите на най-ниско платените длъжности във висшите училища . 2| 2193 |07.08.2024 България гори - най-пострадалата от пожари страна сме в ЕС . 1| 2727 |07.08.2024 Фирми вдигат заплатите въпреки спада в производството . 17| 6011 |07.08.2024 Какво се случва по "Тракия"? Бърз поглед в миналото, който сочи, че имаме проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads