Реклама / Ads
11| 4781 |04.02.2009 НОВИНИ

Отново вълна от протести завладя границите

.
След като южната ни граница продължава да бъде блокирана от протестите на гръцките фермери, подобни действия предприеха и българските млекопроизводители на северната ни граница.
 

300 млекопроизводители и земеделци от цяла Североизточна България блокираха движението на Дунав мост. Те затвориха за движение само едното платно, като спряха влизащите в страната ТИР-ове. Самите млекопроизводители нарекоха протеста „мек” и оставиха отворено едното платно, през което се пропускат леките автомобили в двете посоки.

Протестът се провежда на трите гранични пункта при Видин, Оряхово и Русе. Началният час бе 12.00 часа и се очаква да продължат до 18.00 ч. Протестните действия са срещу вноса на млечни и месни суровини от ЕС и трети страни, както и за защитна цена на млякото и местото у нас.

При Дунав мост има млекопроизводители от областите Русе, Разград, Търговище, Силистра и други региони и към тях може би ще се присъединят и зърнопроизводители.

По думите на председателя на Националната асоциация на млекопроизводителите Адриан Цаконски проблемите в бранша едва сега излизат на вниманието на обществото. Според него основното искане на производителите е да спре вноса на суровини, които се влагат в продуктите.  

В момента хората не знаят какви продукти консумират. Много по-добре българите да купят половин килограм месо на по-висока цена, което обаче е качествено и не представлява опасност, отколкото килограм продукт за същата цена, но с неясно съдържание, каза още Цаконски.

Още вчера работещите в комплекса Ферибот Оряхово заявиха, че не подкрепят протеста на млекопроизводителите, който се изразява в блокиране на пункта. Изключително сме разтревожени от информацията, че се подготвя блокиране на подходите към северната граница на България, за да се изрази протеста на млекопроизводителите и земеделските стопани. Това се посочва в декларация от името на Сдружението на организациите от автомобилния транспорт /СОАТ/ и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/.

Уважаваме тяхното право на протест, но това ще бъде поредният сериозен удар върху икономиката на транспортния бранш, се посочва в декларацията. Превозвачите припомнят, че продължават да се трупат огромни загуби, предизвикани от затварянето на граничните пунктове с Гърция. В момента тези загуби се изчисляват на милиони евро и се наслагват към загубите от влиянието на световната финансово-икономическа криза. Нека не забравяме, че транспортният бранш издържа стотици хиляди семейства. И ние сме използвали също своето право на протест, но никога не е било за сметка на интересите на другите сектори, казват превозвачите.

Новосъздадената Асоциация на животновъдите в България с председател Бойко Синапов също излезе на протест на новата магистрала в Стара Загора. Протестиращите в Южна България настояват за незабавно въвеждане на идентификационната система при животните и за по-добро финансиране на отрасъла.

„Далеч съм от мисълта да ни падат чували с пари от въздуха. Искаме да има точни и ясни правила за съществуването на отрасъла - от днес за утре какво се случва с нас, както всички колеги от цяла Европа. Да не забравят, че ние все пак сме в Европа. При нас всичко е хаотично. В цялото министерство е пълен хаос", каза още Бойко Синапов.

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско също щяха да излизат на протест на граничния пункт "Илинден-Ексохи", който трябваше да бъде блокиран.

По-късно Иван Сабахлъков, член на организационния комитет съобщи, че протестът е бил забранен от "високо ниво". Той каза, че в резултат на тази забрана е променено и издаденото им разрешение от кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев и така на практика на тютюнопроизводителите се забранява да спират движението на международния път, водещ към граничния пункт. Причината, която е била изтъкната на тютюнопроизводителите е, че е забранено посещението на лица в зоната, непосредствено пред граничния пункт.

“Предполагам, че става дума за 2-километрова зона пред самия пункт, защото поне такова беше ограничението преди години”, уточни Сабахлъков. Той посочи също, че заедно с колегите му, подготвящи протеста са безкрайно разочаровани от реакцията на българската държава. “При това положение ние ще се съберем отново на площада в Хаджидимово в 10.30 часа. Там ще си направим митинг и ще видим какво ще правим занапред”, допълни Сабахлъков.

Хора от инициативния комитет заявиха, че недоумяват как гръцките власти допуснаха фермерите им да блокират в продължение на седмици всички гранични пунктове с България, а българската държава, която трябва да защитава техните интереси им забранява да протестират за три часа.

Междувременно опашката от чакащи ТИР-ове пред граничен пункт "Кулата- Промахон" продължава да е километрична, като към обяд беше около пет километра и половина. Има около 250 тежкотоварни автомобила. Вече 16-ти ден продължава блокадата на българо-гръцката граница, заради стачката на фермерите от южната ни съседка. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 4562 |21.01.2009 Протестиращи: Отивайте си всички! . 7| 4687 |17.01.2009 Отново опит за решаване на газовата криза . 13| 4779 |14.01.2009 Палки и арести за протестиращите . 8| 4875 |03.01.2009 Отново сакатлъци по пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads