Реклама / Ads
3| 3208 |25.05.2021 НОВИНИ

Отрекоха Асен Василев да е предлагал да се ограничи правото на глас на българи в чужбина

.
Асен Василев
По никакъв начин министърът на финансите Асен Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България.
 

Това се казва в съобщение на МФ по повод медийни запитвания относно обсъждани на заседание на Министерския съвет на 19 май, свързани с организацията на изборите за Народно събрание на 11 юли.

 

"В рамките на заседанието на Министерския съвет е поставен проблемът за наличието на т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци. В тази връзка министърът на финансите Асен Василев е поставил два въпроса за обсъждане:


1. Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др. да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?


2. Да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес?
Министър Василев поставя тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина.


В рамките на своите правомощия министърът на финансите посочва, че би могло да се обмисли предоставяне на съответните служби на наличните в Националната агенция за приходите масиви с данни на българските граждани, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина и са избрали да се осигуряват в друга държава, за да могат те да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.


По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", съобщават от Министерство на финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3052 |25.05.2021 МФ: Министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите в чужбина . 51| 4493 |24.05.2021 Илиян Василев: Държавният тероризъм на Лукашенко е инспириран от Путин и той печели от него . 52| 8212 |23.05.2021 Министър А. Василев: Във фирмите има милиарди кеш, с които се храни корупцията . 25| 7553 |22.05.2021 Илиян Василев: Дани Митов крие като смокинов лист греховете на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads