Двамата професори от Американския университет в Афганистан са били изкарани от автомобила си и задържани в неделя вечерта. Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападението.

 

Отвличанията станаха три дни, след като група чуждестранни туристи са били нападнати от талибани в западната провинция Херат, което подчертава нарастващата несигурност в Афганистан след като бунтовниците засилват нападенията си на територията на цялата страна.

 

„Двама чуждестранни професори, един американец, а другият австралиец, бяха отвлечени под заплаха да бъдат застреляни от банда за отвличания от път в център на Кабул”, уточни представител на силите за сигурност.

 

Похитителите са били облечени в униформи на афганистанските сили за сигурност, като шофьорът на автомобила, който е невредим, е бил задържан и разпитан. Четирима въоръжени мъже са участвали в отвличането. Столицата на Афганистан гъмжи от организирани престъпни банди, които организират отвличания за откуп, често насочвайки се към чужденци и богати афганистанци, а понякога ги предават на бунтовнически групировки.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че бил запознат със съобщенията за отвличането на американеца, но не са пожелали да коментират повече. Австралийското правителство е потвърдило „очевидното отвличане” на един от неговите граждани, цитирайки своето посолство в Кабул, но също е отказало да даде повече подробности от съображения за сигурност.

 

Това изглежда е първото отвличане, свързано с частен университет в Афганистан.