Реклама / Ads
2| 5811 |22.02.2019 НОВИНИ

Пак осъдиха България за нарушаване на презумпцията за невиновност

.
Европейският съд по правата на човека в Страсбург
Презумпцията за невиновност у нас е системен проблем. Причината не е само в търсенето на кратковременните политически дивиденти, а в липсата на отговорност на държавните служители, съдии, прокурори, депутати, които с лекота й посягат. Европейският съд по правата на човека в Страсбург посочва ясен критерий как публичните органи трябва да комуникират, зачитайки презумпцията за невиновност.
 

Осъдителното решение е по казуса   „Лолов и други срещу България“. Новото решение на ЕСПЧ излиза по-малко от  месец след като бе обявено осъдителното решение по делото „Масларова“. Вече стават общо девет случаите, когато Съдът  в Страсбург осъжда България за нарушаване на презумпцията за невиновност от публични изявления на официалните власти, съобщава правният сайт Дефакто.

 

В поредно осъдително решение на  Европейския съд по правата на човека в Страсбург по  българско дело, обявено вчера са казва: “ Никой представител на държавната власт да не декларира, че едно лице е виновно за престъпление, преди вината му да бъде установена от съд“

 

Правният сайт цитират адвокат Емилия Недев, която не веднъж е поставяла проблема за отговорността по повод поредно осъждане на България заради бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов и обезщетенията, които излязоха от джоба на бългрските данъкоплатци, през 2016 г. Недева заяви:  „.. Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес (да предяви иск срещу виновните лица за изплатените суми б.р.).  Никой не може да я задължи, но тя има това право.  Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент", казва адв. Недева

 

Осъдителното решение по делото „Лолов и други“ е заради прессъобщение на бургаската полиция от юни 2010 г., в което подробно се излагат твърдения за извършени престъпления от петима души, „участващи в престъпна група и извършили  финансови престъпления и изнудване във вреда на фирми и физически лица, като някои от членовете й“.  От официалното съобщение се разбираше още, че:  „Групата е ощетила Министерството на финансите, а някои от членовете й са  реализирали незаконни печалби чрез недвижими имоти, собственост на общината и държавата“. Според съобщението семейството Светлозар и Румяна Лолови са  организатори на престъпна група, а друг участник – Рангел Станчев, бил  един от активните членове на същата престъпна организация. Прессъобщението беше  направено след полицейска операция,  без въобще делото да е стигнало до съд.

 

Към онзи момент вътрешен министър и вицепремиер е Цветан Цветанов. По това време бяха ежедневие показаните акции и изявления, които помитаха презумпцията за невиновност, припомня Дефакто.

 

В изводите на Съда се посочва, че официално изявление на публична институция, която отговаря за защитата на обществения ред и провеждането на наказателни разследвания, надхвърля нормалната информация съобщавана за разследването или подозренията в едно престъпление.  По традиция официалното прессъобщение на полицията е възпроизведено без никакви промени от медиите, като да са откриватели на соченот за престъпно поведение.  Три години по-късно поредното злополучно  производство, в случая срещу тримата, е прекратено от ямболската прокуратура. И то не задруго,  а поради липса на а престъпление!  В обявеното вчера  решение по делото „Лолов и други“  Европейският съд по правата на човека цитира предишните решения по делата на Борислав Гуцанов и семейството му, Алексей Петров, братята Стоянови (Дамбовците), Тони Костадинов, Тенчо Попов и др.  

 

В решението на съда в Страсбург е посочен ясен критерий за начина, по който публичните органи, включително полицията и прокуратурата, трябва да комуникират с обществото по конкретни дела, като зачитат презумпцията за невиновност.  За пореден път Съдът по човешките права подчертава, че „презумцията за невиновност има  по-широк обхват и изисква никой представител на държавната власт да не декларира, че дадено лице е виновно за престъпление, преди вината му да бъде установена от съд.“

Адвокат Михаил Екимджиев

 

Михаил Екимджиeв, един от адвокатите по делото "Лолов и др. срещу България"  обръща внимание,  че нарушението на презумцията за невиновност  у нас е системен проблем. Причината не е само в търсенето на кратковременните политически дивиденти, а в липсата на отговорност за държавните служители, съдии, прокурори, депутати,  които с лекота й посягат.  Пред „Де Факто“ адвокат Екимджиев заявява, че горещо приветства  идеята за регресна отговорност на представителите на изпълнителната и законодателната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4418 |22.02.2019 Енергийната бедност в България е ”екстремна” . 4| 4248 |21.02.2019 Експерт: България е с най-ниска безопасност на жп превоза в ЕС . 4| 4878 |21.02.2019 Беър Грилс може да отнесе глоба за нарушаване на правилата в парк ”Рила” . 27| 23300 |21.02.2019 EURACTIV: Таен политически съюз дестабилизира управлението в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads