Реклама / Ads
1| 4037 |23.10.2023 НОВИНИ

Палестина и Израел 25 г. по-късно: Меморандумът от Уай Ривър е далечна мечта

.
Бенямин Нетаняху, държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и Ясер Арафат
23 октомври 1998 г., понеделник. Израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският лидер Ясер Арафат подписват Меморандума от Уай Ривър, постигнат с посредничеството на САЩ. Споразумението имаше за цел да възобнови прилагането на Временното споразумение от 1995 г. за Западния бряг и ивицата Газа, но се провали бързо след подписването му. 25 години по-късно ситуацията в Близкия изток отново е в задънена улица. 
 

В средата на октомври 1998 г. в Уай Ривър, Мериленд се провеждат срещи на високо равнище, организирани от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. Израелската делегация се ръководи от премиера Бенямин Нетаняху. След края на срещите се подписва и Меморандум от самия Нетаняху и Ясер Арафат на церемония, на която присъства и кралят на Йордания. Меморандумът се състои от стъпки за улесняване на прилагането на Временното споразумение за Западния бряг и Ивицата Газа от 28 септември 1995 г. 


Споразумението подчертава реципрочността и адресира конкретни опасения за сигурността, повдигнати от Израел в миналото. Към Меморандума е приложена "хронология“, която очертава стъпка по стъпка изпълнение на взаимни ангажименти, поети от всяка от страните.


Споразумението стъпва върху философията земя срещу мир - Израел се съгласява да прехвърли определен процент земя на палестинците при завършване на всяка една фаза от поетите от Палестина ангажименти.

 

25 години след подписването на този меморандум отношенията между Израел и Палестина са в най-ниската си точка от десетилетия насам. Напрежението в региона на Близкия изток расте и регионът е заплашен от огромна нестабилност, особено ако се сбъднат кошмарите на анализатори и конфликтът са разрасне на нови фронтова с намесата на Иран, Ливан и Сирия. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4103 |23.10.2023 Проф. Хинков предложи да се върне възможността на спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта . 2| 3819 |23.10.2023 Възход на крайната десница в Швейцария след националните избори . 5| 7587 |23.10.2023 И премиерът Денков е загрижен за повишаване на пенсиите . 3| 4261 |23.10.2023 Русия налива все повече пари във войната, но Украйна се грижи и за военните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads