Реклама / Ads
0| 4827 |01.07.2010 НОВИНИ

Пълна ревизия на трансплантациите

.
Всички звена, занимаващи се с трансплантации, ще бъдат проверени.
 

Това стана ясно след среща на протестиращи пациенти и лекари с премиера Бойко Борисов, пише в днешния си брой вестник Монитор. Пловдивската университетска болница „Св. Георги", чийто директор беше бившият депутат и настоящ пловдивски лидер на БСП Илия Баташки, пък ще бъде проверена за злоупотреби с търгове за апарати за хемодиализа. Обещание за това е дал премиерът на протестиращите. Болницата получила 417 000 лв. от бюджета на МЗ за купуване на нов апарат за хемодиализа. Тези пари потънали в неизвестност, а машината така и не се появила в болницата

Парите са били преведени на 31 декември 2008 година, а Баташки беше отстранен от поста му на 5 май следващата година.
В момента той е шеф на болница „Св. Пантелеймон". Проверяващи ще влязат в Агенцията по трансплантации, фонда за трансплантации, трансплантационните екипи и т.н. В работните групи ще участват и пациентски организации. Целта е да има прозрачност при присаждането на органи и да се знае какво се случва с пациентите, каза секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров. Според него част от информацията за злоупотреби не достигала до Министерството на здравеопазването. Премиерът обещал лично да наблюдава работата на групите.

Кои болници ще бъдат закрити ще стане ясно, след като бъде готова здравната карта, обясни д-р Динчо Генев, който е директор на болницата в Харманли. Ще се разгледа също кои лечебници спазват някаква финансова дисциплина и кои харчат безконтролно. Картата ще определи и къде колко легла за лечение и специалисти ще има. Въпреки нея обаче щяло да има индивидуален подход спрямо болниците. След срещата д-р Николай Болтаджиев от Сдружението за развитие на българското здравеопазване обяви, че делегираните бюджети ще останат, а болниците няма да получат пари за извършените дейности над определените лимити. Освен премиера с протестиращите разговаряха и здравният министър проф. Анна-Мария Борисова, и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

На протеста на пациенти, лекари и фармацевти пред Министерския съвет се събраха по-малко от 50 души. Липсата на пари в здравеопазването е основният ни мотив, обясниха участници. Аптекари връщат все повече пациенти с неизпълнени рецепти, оплакаха се пък фармацевти заради забавяне на парите от здравната каса. Пациентите и лекарите пък протестираха срещу въвеждането на делегирани бюджети. През септември медиците готвят национална стачка, казаха от съсловието. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4763 |14.06.2010 Готвят "Пълна промяна" за зрелостният изпит по литература . 4| 4863 |10.06.2010 Ситуацията в Гърция причина за ревизията в бюджета . 3| 4569 |18.05.2010 Подготвят ревизия на Главното мюфтийство . 13| 4815 |15.04.2010 Мургина разследвана заради данъчна ревизия на Трактора?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads