Реклама / Ads
3| 4241 |20.08.2021 НОВИНИ

Панчугов: ГЕРБ се опитаха да омаловажат сцените с полицейско насилие

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Имаше членове на ГЕРБы които се опитаха да омаловажат видеозаписите с побоите на протестиращи от полицаи. Нормално е никой да не иска да говори с ГЕРБ, когато има такова разминаване в ценностно и институционално ниво. Става дума за устоите на демокрацията и на институциите.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът Христо Панчугов.

 

Все по-малка обаче изглежда за него вероятността формациите да се обединят след като записите бяха показани и предизвикаха яростна обществена, а и политическа реакция. 

 

“Знаем, че не всички партии в парламента са протестни. Виждаме, че и протестните са много различни. Надявах се някоя от партиите да успее да очертае ясен дневен ред около споделени ценности за едно бъдещо управление. Тоест политиците да бъдат принудени да се самоопределят. Това не се случва. Виждаме политици, които са фиксирани върху краткосрочния дневен ред”, посочи още Панчугов.

 

По думите му уговорките за незначителни неща, познати от предишния парламент с краткотраен живот продължават. Според него липсва промяна в поведението, комуникацията и желанието да се управлява. 

 

Панчугов коментира и поведението на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която се определя като антисистемна формация. Трябва обаче според политолога на първо място ИТН да определи каква е системата, срещу която се бори, а след това - каква система предлага. 

 

“Нищо такова не се случи. През последните месеци видяхме класически популизъм, който бе основан на едно единствено послание - Слави Трифонов и това, че не е бил част от политическата система. Но когато Слави Трифонов трябваше да се самоопредели, а партията му все пак да излъчи модел на управление, нещата започнаха да се разпадат”, посочи Панчугов.

 

По думите му причината за това е, че никой от формацията не си е представял, че ще получат възможността да съставят правителство при първите избори през април. По-подготвени са били при изборите през юли, но “няма как да се отгледат политици за една нощ”, посочи Панчугов.

 

“Класическите партии са преминали през малки битки и изпитания на техните активисти, през ангажименти в каузи, изяснили са визията си. Не може кастингът за политици да бъде с единствен критерий – дали искаш да си член на партията”, коментира още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10401 |20.08.2021 Наводнение от шутове в ГЕРБ - имитират едновременно Швейк и крал Лир . 19| 7746 |20.08.2021 Тошко Йорданов: Въобще не ми пука какво говорят от ГЕРБ . 26| 4379 |20.08.2021 Румен Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС, Даниел Митов го върна . 27| 6473 |20.08.2021 ГЕРБ-СДС представи проектокабинет. Митов: Без разговори с нас правителство не може да се състави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads