Реклама / Ads
16| 7820 |14.04.2023 НОВИНИ

Паника в Кремъл: Руски офицери на бунт срещу „Вагнер“ и елита в Москва

.
Напрежението расте...
Офицерски бунт на руски военни, воюващи в Украйна, изправи властта в Кремъл на нокти. За избухналото недоволство съобщава Военното разузнаване – ГРУ, - в секретен доклад до президента Путин и военния министър Шойгу. Офицерите били бесни заради привилегиите, с които се ползват наемниците от частната армия „Вагнер“ на олигарха Пригожин, личен приятел на Путин.
 

Стоте командири били готови да игнорират всички заповеди на висшето командване, ако не се вземат спешни мерки за премахване на несъответствията в заплащането и премиите между вагнеровци и редовните части на руската армия. Това съобщават източници на Фрог нюз в Москва. Според тях миналата нощ руският президент свикал спешно съвещание, на което възникнали остри спорове по повдигнатия от офицерите проблем.

 

Оказало се, че редови боец на „Вагнер“ получава 250 000 рубли, което прави около 3300 долара. Над тази сума се начисляват премии за превзета територия, активно участие в настъпление, за убити украинци, за унищожена украинска техника. Определени суми се изпращат и на семействата на вагнеровци. Така повечето от тях си докарват по 7-8 хиляди долара. Командирите получават над 15 000 долара, плюс определени привилегии при придобиване на имоти на територията на Русия.

 

Руските войници и офицери получават минимум два пъти по-малки възнаграждения. Въпреки това в повечето случаи именно те са изпращани на най-трудните участъци и дават най-много жертви. Армейски лейтенант получава около 215 000 рубли, или под 3000 долара. На офицерите са обещани премии за различни заслуги, но те или се бавят много или въобще не се изплащат. Не са малко случаите, когато тези, които трябва да ги получат загиват.

 

Млади руски командири се опълчват и срещу зверствата, които извършват на всяка крачка вагнеровци и чеченците на Рамзан Кадиров. Зачестяват стълкновенията между части на редовната руска войска с представители на споменатите формирования.

Другият горещ проблем е недоволството от некадърното ръководство на бойните действия от някои генерали. Все по-често висшите военни се опитват да се изявят пред Путин, като хвърлят стотици бойци в безсмислени атаки за превземането на малки територии без никакво военна или стратегическо значение. Броят на загиналите расте главоломно, а генералите получават медали, недоволстват по-младите чинове.

 

От Кремъл е разпоредено вече създадените групи за налагане на дисциплината в частите и предотвратяване и на най-малкото недоволство, да засилят наказателните мерки срещу недоволните от офицерския състав. Тези команди са формиране по примера на някогашния СМЕРШ (От руското „Смърт на шпионите“, общо название на специални контраразузнавателни организации през Втората световна война, които се разправяли с бунтове и дезертьри на фронта. Обикновено ги разстрелвали на място.)

Към Украйна щели да се изпратят и спецагенти, които да наказват жестоко на място инициатори на недоволство. Те ще бъдат предавани на военно-полеви съдебни състави и ще бъдат съдени по бързата процедура, предвидена за военно време.

 

Въпреки предприетите жестоки мерки за потушаване на вълненията в руската армия, зачестяват случаите на дезертиране или преминаване на страната на украинците. Това най-много вбесява президентът Путин. От военното министерство успокояват, че няма да допуснат явлението да стане масово. То обаче се разраства и застрашава с разпадане на цели войскови единици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2772 |14.04.2023 Украйна опровергава руските съобщения, че Бахмут е обкръжен . 5| 3113 |13.04.2023 Норвегия гони 15 руски дипломати . 6| 3403 |13.04.2023 Руските сили нанесоха въздушни удари по Орехово . 10| 3411 |11.04.2023 Руските сили търпят сериозни загуби, но напредват в битката за Бахмут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads