Реклама / Ads
6| 5121 |15.09.2015 НОВИНИ

Папата събира 170 световни лидери в Ню Йорк заради войната в Близкия Изток

.
Папа Франциск
Папа Франциск се оказа водеща фигура в световната политика. Той и още 170 световни лидери от цял свят ще се съберат на среща в Ню Йорк на 24 септември заради войната в Сирия и други страни от Близкия Изток. Това предадоха световните агенции.
 
Посещението на папа Франциск в САЩ започна с конференция на ООН, където той пред Пленарната асамблея и пред държавните лидери на 90 % от света, ще предложи конкретни стъпки за разрешаването на проблемите, възникнали в следствие на военните действия в страните от Близкия Изток и последиците от разрастването на „Ислямската държава”.

Според кмета на Ню Йорк Де Блазио, посещението на папата в града ще е най-значимото събитие в неговата история. По повод визитата му и съпътстващите го 170 световни лидери, над 50 правителствени и неправителствени охранителни агенции ще се грижат за сигурността, предвид опасността от терористичен акт.

Преди около седмица папа Франциск нареди всички католически храмове, манастири, епархии и енории в Европа да отворят вратите си за бежанците и да се погрижат за тях, като им осигурят храна, подслон, лекарства, дрехи и медицински грижи. Тези, които се възпротивиха на това разпореждане бяха задължени да го изпълнят. В противен случай ги грози отстраняване от заеманите служебни постове. Папата призова също така протестантите и православните християни да последват примера му.

Преди Ню Йорк, на 23 септември,  той ще посети Вашингтон, където ще говори за наболелите проблеми по света с президента на САЩ Барак Обама. Ден по-късно ще посети и първата столица на страната-Филаделфия, където ще присъства на световната среща на семействата. Франциск ще посвети своята среща в Америка от 22 до 27 септември на всеки един, който не може да си позволи "американската мечта", уточнява пресслужбата на  Ватикана. Предвижда се да се срещне с емигрантите от Мексико, с децата в училищата за бедни и да открие нови центрове за бездомни. За литургията, която Франциск ще отслужи на 26 септември на авеню "Бенджамин Франклин" пред музея на изкуствата, безплатните 10 000 билети са били резервирани по интернет само за 30 секунди.

Докато папа Фарнциск търси решение на бежанската криза, другият най-голям световен лидер на християните-Вселенският патриарх Вартоломей също „прегърна” проблема. В момента той е на обиколка по гръцките острови, намиращите се в близост до малоазийския бряг, където раздава дрехи и храна на бежанците. Вартоломей посещава както бежанските лагери, така и всички болници, в които се преглеждат влизащите в ЕС имигранти.

Докато светът и духовните му водачи търсят варианти за разрешаване на хуманитарните кризи, българският патриарх Неофит и Светият Синод упорито мълчат по темата за бежанците. Няколко пъти патриархът ни се появи на публични места във връзка с християнски празници, но не използва възможността да огласи своята гледна точка.

Единственият, който се изказа по темата бе Западно- и митрополит Антоний, който заяви, че бежанците трябва да бъдат разграничавани по икономически признак и по това кои от тях идват от военните конфликти. Призова също така правителствата в Европа да изградят обща стратегия за разрешаване с проблема. Споменавайки, че храмовете не са спални помещения, показа, че българската църква до последно няма да подаде ръка на бедстващите хора, така както го направи католическата църква.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4189 |14.09.2015 Общините ще събират до 2% от доходите ни . 11| 4321 |06.09.2015 Папата нареди католическите храмове да отворят вратите си за бежанци . 4| 4398 |04.09.2015 Реформаторският блок събира опълчение против Закона за НСО . 17| 9975 |28.08.2015 Адв. Марковски: От мързел и липса на техника полицията не събира доказателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads