Реклама / Ads
0| 2744 |08.07.2022 НОВИНИ

Парламентът легализира съвместните програми за университетите

.
Източник: БГНЕС
Парламентът легализира днес съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. „проектни“ докторанти и още редица промени в Закона за висшето образование (ЗВО), които ще улеснят дейността на университетите. Това се случи повече от 10 месеца, след като Министерството на образованието и науката (МОН) чрез Министерския съвет за първи път внесе в Народното събрание предложенията за тези изменения на закона.
 

Новите текстове стимулират висшите училища да работят заедно и да споделят общи ресурси за обучение и научни изследвания, като регламентират възможността за съвместно обучение на студенти от две или повече български висши училища и за обучение на докторанти в изпълнение на научноизследователски проекти, финансирани от бизнеса.
 
С други важни изменения в ЗВО се оптимизира поддържането на регистрите в областта на висшето образование. Това ще облекчи в пъти администрацията на университетите при подаването на данни, както и самите студенти - те няма да подават в различни институции документи, които могат да бъдат получени служебно.
 
Премахна се възможността за злоупотреби с обучението в съкратени срокове по специалности от регулираните професии. В ЗВО вече изрично е записано, че това не е разрешено. Завършени периоди на обучение по такава специалност ще се признават само ако са придобити в същата специалност и в същата степен на висше образование.
 
Разшири се възможността висшите училища да партнират със средни училища. Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата вече ще може да се използва за вход в университет, както това е възможно за останалите държавни зрелостни изпити.
 
Изменението в ЗВО дава възможност на сънародниците ни от българските общности зад граница да бъдат приемани и да се обучават по облекчен ред в български висши училища, дори ако вече са придобили българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9265 |08.07.2022 Парламентът събра кворум, Каримански и ИТН атакуваха ПП за „фасадна помпозност върху лъскава опаковка” . 0| 3354 |04.07.2022 Парламентът в Скопие решава до края на седмицата за френското предложение . 0| 2911 |01.07.2022 Парламентът удължи действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК . 0| 3160 |30.06.2022 Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads