Реклама / Ads
5| 5043 |05.06.2008 НОВИНИ

Партията на Костов захапа и шефа на Сметната палата Валери Димитров

.
Депутати от ДСБ влязоха в спор с председателя на НС Георги Пирински заради доклад на Сметната палата за военните имоти. Веселин Методиев обвини шефа й, че прикрива съпартийци от НДСВ.
 

Докладът от одита на Сметната палата в Министерството на отбраната във връзка с военните имоти за периода 1998 - 2005 г. е бил предоставен на комисията по отбрана и на комисията по борба с корупцията. Според Веселин Методиев обаче едната комисия е получила доклада в 76 страници, а при другата комисия същият доклад е в обем 34 страници. Методиев заяви, че става дума за укриване на информация. „Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров прикрива свои колеги от НДСВ", обяви той. Според него Сметната палата „лъже" Народното събрание. „Сметната палата се ръководи от председател, който е бил депутат от НДСВ. Може би той пази колеги", категоричен бе депутатът от ДСБ. „Това е някаква царска история. Ние всички разчитаме на прозрачност и борба с корупцията, а Сметната палата какво прави?", попита реторично Методиев. Сметната палата да предостави точни данни на депутатите за разпореждането с имоти на Министерството на отбраната, поискаха от ДСБ.

Тъмносиният депутат Асен Агов пък обяви, че има пълен доклад за разпореждането с частна-държавна собственост от Министерството на отбраната, който е секретен и който не е изпратен в секретното деловодство на Народното събрание. Той лично бил проверил това. "Става ясно, че и двата известни доклада са фризирани версии", допълни той. Агов все пак призна, че в партията му са научили "по слухове" за наличието на секретен доклад.

 Председателят на комисията за борба с корупцията Бойко Великов от „Коалиция за България" обясни, че на заседанието на комисията не е бил предоставен целият доклад, защото е бил твърде обемен, но той е бил на разположение на онези депутати, които са искали да го видят в пълния му вид. „Извадили сме тези проблеми, които се отнасят пряко работата на комисията", допълни той. Според него това не е първият случай, в който се предоставят част от материалите на членовете на комисията.

„На ДСБ всички са им криви", беше лаконичният коментар на зам.-председателя на НДСВ Милен Велчев.  

„В комисията по отбрана има четири доклада." Това пък съобщи шефът на ПГ на КБ Ангел Найденов. Той обясни, че първият доклад е за извършена проверка и препоръки на Сметната палата по отношение на разпореждането с имущество на Министерството на отбраната. Вторият доклад, подписан от ръководителя на отделението в Сметната палата, разглежда финансите, бюджета и финансовата програма на военното министерство. Третият доклад е постъпил в резултат на заповед на министъра на отбраната и е резултат от проверка в дирекцията за финансово-контролни дейности на МО и се занимава с разпореждането на имоти на „Войнтех". Четвъртият доклад също е в резултат на заповед на военния министър и се занимава с разпореждане на имоти в рамките на ИА „Държавна собственост".

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров поясни пред Frognews. bg, че в институцията му винаги има два вида доклади за всеки одит, което от ДСБ очевидно не знаят. Единият доклад е одитен, а въз основа на него се прави обобщен доклад на резултатите, който съдържа най-важните констатации, оценки и изводи, както и препоръки към проверявания обект. „И двата доклада са публични, няма нищо засекретено в секретната секция на НС", увери той. По повод обвиненията на Веселин Методиев, че прикрива съпартийци от НДСВ, проф. Димитров обеща, че лично да изпрати на ПГ на ДСБ пълния вариант на доклада.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4867 |03.06.2008 Ахмед Доган: „За разлика от Костов, никога не съм крал!” . 27| 4976 |27.05.2008 Ив. Костов: Да започне операция "Чисти ръце"! . 19| 4943 |04.05.2008 Иван Костов: МВР не разпознава мафията като свой противник . 18| 4989 |15.04.2008 Ив. Костов: Чакайте още скандали и криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads