Реклама / Ads
5| 5348 |19.03.2009 НОВИНИ

Първа пролет пристига със снежна фъртуна

.
Дъжд, сняг, виелици, студ, мрачно време - всичко друго, но не и пролет. Такова ще е времето през почивните дни, независимо че астрономическата пролет идва напук на прогнозата.
 

Три дни над България ще вали обилен дъжд, на места сняг, ще има сериозни снежни виелици. През следващите 72 часа страната ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон. Още днес деня от югозапад започват превалявания от дъжд, в планините и планинските райони над 400-500 м. - от сняг, предупреди НИМХ на БАН.

purva_prolet1.jpg

През нощта срещу събота и през целия ден валежите ще продължат с незначителни прекъсвания, като ще бъдат главно в западната половина на страната. В повечето райони там ще вали сняг, ще се образува снежна покривка.

Ще духа умерен, в Източна България временно силен източен вятър.

В неделя ще превалява главно в югоизточните райони от страната, но там валежите ще са слаби, а по Черноморието - от дъжд. Значителни количества валежи се очакват в Югозападна България и в Рило-Родопската област - до около 25-30 л/кв.м. В планините от югозападната половина от страната ще има виелици и навявания.

Frognews.bg  установи, че прогнозата противоречи на изчисленията, че тази година пролетта идвала два дни по-рано, благодарение на Глобалното затопляне. Така бяха изчислили учени от Харвард. Те анализирали данните за температурните стойности в Северното полукълбо през последните 150 години и установили, че разликата между зимните и летните температури е намаляла.

purva_prolet.jpg  снимки Вяра Йовева

Експертите сравнили датата на температурното начало на пролетта за последните 50 години с аналогичния показател за предното столетие. Оказало се, че пролетта вече идва с 1,7 дни по-рано. Същата промяна е установена и за най-топлия ден в годината. Най-съществените промени се наблюдавали в Испания, където пролетта настъпва с цели две седмици по-рано, в сравнение с преди 30 години. У нас тази година тя очевидно ще позакъснее, но това не било аномалия. Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5239 |17.03.2009 Откриха първата пицария в Северна Корея . 1| 8139 |15.03.2009 Над 100 хиляди гледат първата изложба на Пикасо у нас . 14| 6076 |12.03.2009 Първанов награждава с пари на разследван за ДДС . 12| 5276 |11.03.2009 Първанов подписа Закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads