Реклама / Ads
0| 3094 |05.04.2022 НОВИНИ

Първан Симеонов: Бързото пускане на РС Македония може да доведе до предсрочни избори

.
Първан Симеонов Източник: БГНЕС
”Непопулярно ще бъде, ако правителството реши да пусне по-бързо РС Македония за преговори за влизане в ЕС. Това може да доведе до предсрочни избори. Трудно е такъв въпрос да бъде преведен на прагматичен език”, каза пред Нова нюз социологът Първан Симеонов.
 

"И през юни и сега мнозинството от хората в България искат по-твърда позиция спрямо Скопие, дори се втвърдя позицията. Намаляват тези, които не могат да решат, което означава, че голяма част от българите формират позиция в по-твърда посока", добави социологът.

 

Според него нарасналият натиска от Запада е втвърдил позицията на българите.

"Ако продължат да ни натискат за Северна Македония, това е най-сигурният начин да се втвърди русофилството и путинофилството у нас, изключително вкоренена теза при нас е, че Западът е лицемерен, заплахата е Турция, а Русия е спасение", каза още Първан Симеонов.

 

За него в България някой е успял да смени дискурса.

 

"РС Македония трябва да направи нещо, не България. Условията към тях са изпълними, те са част от европейската ценностна система. Националния интерес е жив, Украйна ни показа, че той може да се отстоява. Когато една държава защитава историческата истина, европейските ценности, националния си интерес, тя е в правото си да го направи, това са абсолютно легитимни понятия. България в момента има шанс да постигне нещо и не бива да го пропуска", смята Първан Симеонов

 

Социологът не вижда електорати, които да са съгласни с бързото пускане на РС Македония.

 

"Северна Македония трябва да е част от ЕС, но тези въпроси трябва да се решават цивилизовано. България няма закъде да бърза, съседите ни е нужно да побързат", подчерта Симеонов.

 

Според него всички партии у нас ще се опитат да се възползват от темата РС Македония, включително и новите политически формирования на Мая Манолова и Стефан Янев. Но Първан Симеонов е убеден, че това е една от малкото теми, по която трябва да се прояви национална единна позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5716 |30.03.2022 Първан Симеонов: Не са изключени предсрочни избори . 0| 7508 |25.03.2022 Адв. Симеонов: Прокуратурата лъже! 100% Божков разполага с постановление за обвиняем . 0| 4920 |01.03.2022 Първан Симеонов: Войната в Украйна взе една голяма жертва – Владимир Путин . 2| 4204 |12.02.2022 В Сандански задържаха лица за сделка с наркотици, сред тях е жената на Емил Първанов -Ембака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads