Реклама / Ads
4| 5736 |01.02.2023 НОВИНИ

Първан Симеонов: ”Хартиената коалиция” може да предизвика протести на жълтите павета

.
Първан Симеонов
”От самото начало бяха наясно, че отиват на избори и използваха парламента, за да си правят кампания. Добре че не гледаха бюджет, защото щеше да настане много див популизъм. Едно от най-запомнящите се неща в този парламент е, че върнаха хартиеното гласуване. Очевидно е тесен партиен интерес на ДПС, БСП и донякъде на ГЕРБ. Имаме два месеца, в които партиите ще се надпреварват да обясняват кой е по-малко виновен за това да отидем на избори”, коментира социологът Първан Симеонов.
 

Правят всичко кампанийно, парламентът беше зает с имиджови действия. Всяка партия говори главно на собствения си електорат и диалогът се губи, смята изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" .


Симеонов посочи пред пред Bulgaria ON AIR, че и проф. Габровски, и акад. Денков са били имиджови действия, а партиите са били наясно, че трудно ще стане формирането на кабинет.


Той не очаква големи промени в състава на служебния кабинет - "когато побеждаваш, промени не се правят". Според социолога нещата със служебния кабинет са се получили.


"Президентът влезе в конфликт с голяма част от електоратите, които го бяха подкрепили преди това, рискува част от рейтинга си. Най-накрая като че ли има симптоми на успокояване сред хората по отношение на финансите. Зимата не беше толкова страховита, може би се отложи. Благодарение на служебния кабинет се случват тези неща, той излиза по-скоро на плюс. Да не забравяме, че един служебен кабинет трябва главно да организира изборите и да запълни луфта, който стана много голям. В последните месеци президентът плува повече в свои води, но страната се нуждае час по-скоро от редовно управление", каза още Симеонов.


Социологът от "Галъп" не е оптимист за това и очаква тежката конфронтация между двата очертали се блока у нас да продължи поне до местните избори. По думите му нито един от двата блока не е легитимен да управлява сам страната.


"Появата на хартиената коалиция на власт може да предизвика протести на жълтите павета. Ако либералите понечат да управляват, това ще предизвика ярост в едни общества. На ГЕРБ му е важно да прегърне либералите. С тези "червени линии" я докарахме дотам, че вариантите за диалог стават малко. Това се оказа много сериозна политическа недалновидност", подчерта Симеонов.


По думите му бракът между "Продължаваме промяната" и ДБ вече е малко консумиран и няма кой знае какво ново да се случи.


"Единият риск са свръхочакванията. Другият е, че "Продължаваме промяната" вярва в харченето като философия. Не е лесно за бивш червен гласоподавател, който е харесал Асен Василев, сега да гласува за "сините". Може да се скарат и за листите. Целта очевидно е местният вот в София, имат всички шансове да победят. ГЕРБ не бива да бъдат отписвани в играта за София, опитват да пласира нови лица като председателя на СОС Георги Георгиев", коментира Първан Симеонов.


Запитан за евентуалния резултат на "Има такъв народ" след изборите, гостът в студиото каза: Те са в друг коловоз. Трудно се гласува за формация, която няма шанса да се сработи с никого. Къде отива гласът ти? Трябва да решат дали не трябва да завият малко към по-меки позиции.


"Новото ляво обединение не е ново ляво, а старо. Имат право да чакат своя ред, може би чакайки краха на БСП. Големият потенциален легитиматор на това ляво пространство е президентът Радев и вицепрезидентът Йотова. От БСП също са сървайвъри. Смаляват се до личния кръг на г-жа Нинова, но все намират някоя тема, която да ги държи над водата", посочи още Симеонов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3378 |25.01.2023 Социологът Първан Симеонов: Аз, ако съм Борисов, няма да искам избори 2 в 1 . 2| 11425 |23.01.2023 Първан Симеонов: ПП и ДБ заедно вероятно ще бият ГЕРБ, едни 100 000 гласа ще са решаващи на финала . 1| 3444 |19.01.2023 Първан Симеонов: Радев намигна на електората на БСП и постави Нинова на тясно . 2| 3322 |02.01.2023 Първан Симеонов: Интригата е в третия мандат. Там са продълженията и дузпите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads