Реклама / Ads
92| 7360 |29.08.2012 НОВИНИ

Първанов: За 22 г. в политиката нямам една изтървана фраза!

.
Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) ще се включи активно в политиката през есенния сезон. Пред bTV той обяви, че може да прави политика и да отстоява идеи, независимо от това на какъв пост се намира. „Човек може да бъде лидер и без да има определен пост”, каза Първанов.
 

Той поясни, че не е давал интервюта или изявления повече от 7 месеца, тъй като е имал нужда от почивка, да почете и да се посвети на семейството и на приятелите си. Аз имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, да я налагам в обществото и ще го правя за в бъдеще. Междувременно каза, че е използвал и офиса, който му се полага като на бивш държавен глава, но предимно е пътувал из страната. „Политиката не се прави в офис. Имах много обиколки в страната и разговори.”

Първанов още веднъж припомни, че е един от инициаторите на темата за референдум за изграждането на атомната централа в Белене.
Предишният президент отбеляза, че провеждането на допитването е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори. Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта, защото, по думите му, българският потребител иска да имаме ядрена енергетика.

Инвеститори ще има, стига да ги намерим. Правителството на Бойко Борисов не си мръдна пръста. Кой е водил преговори за цената на АЕЦ Белене, аз нямам впечатление, че такива преговори са водени, каза Първанов. Той изтъкна, че за 10-годишното си управление БСП е извървял 60-70%, но търпят критики, че не са завършили започнатото. Това не оправдава Борисов и кабинета му да се откажат от проекта. Голямата отговорност за стопиране на ядрения проект е именно техен, каза Първанов.

“Това със 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”е един финт. Енергийната зависимост от Русия остава. Ние ще загубим много темпо, много динамика за развитието на един проект, при положение, че нашите съседи действат по-активно за стъпването си на балканския енергиен пазар”, заяви Първанов.

Според него каузата “Белене” стига до сърцата на много българи, не само социалистите. “Тъкмо заради това моята критична бележка към ръководството на БСП бе, че малко затвори кампанията, подписката. Хората искат да имаме ядрена енергетика, българинът иска да има евтина електроенергия. Няма кой друг да ни го направи, освен нас”, подчерта социалистът.

Репликата на Антон Кутев, че “Социализмът се предава като СПИН или по наследство”, станала вече култова, бе коментирана от президента така: “Аз твърдя, че това е обидно и вредно изказване. Казвам го като историк – в цялата партийна история няма по-обидно изказване към социалистическата идея. Тук аз не виждам виц. И не съм този, който е загубил чувството си за хумор. Навярно само Бойко Борисов се е смял на тази реплика”.

Президентът поправи водещата Ани Цолова, че не е кандидат за лидер на БСП. “Аз отстоявам лидерска позиция и я налагам, без да съм на този пост”, заяви той.

Президентът наблегна особено върху националната сигурност, белязана от “пробойни” след атентата в Бургас. “Докато аз бях президент, слава Богу, не се стигна до нещо подобно. Аз не съм управлявал службите, но те си бяха на мястото в тези 10 години. Аз все пак не виня толкова службите за събитията в Сарафово. За мен големият проблем е в коренната промяна във външната ни политика. Ние вземаме страна в битката между лагерите в една или друга арабска държава. За мен това е недопустимо”, заяви Първанов.

Той добави, че през последните месеци много качествени, кадърни хора са били изхвърлени от българската дипломация. Първанов обаче не пожела да коментира отстраняването на ген. Кирчо Киров от поста шеф на НРС. “Искам да кажа много категорично, че от дипломацията бяха отстранени хора, служили на българската държава. Що се отнася до доклада, свързан с ген. Киров, настоявам категорично тази теза, която разви небезизвестния изпълнител на подобни политически поръчки Яне Янев да бъде потвърдена или опровергана от прокуратурата. Някой трябва да каже има ли такива данни или няма. Аз настоявам за това. Не може нелепи обвинения да останат безнаказани”, бе категоричен Първанов. Не съм по-близък с ген. Кирчо Киров от когото и да било друг човек от службите. Нищо повече по тази тема”.

Президентът не спести критиките си към настоящото ръководство на БСП. Той уточни обаче, че става дума не за цялата партия, а за “някои хора от “Позитано”. Според него се наблюдава тенденция за налагане на силови методи към онези, които не са съгласни с идейната политика на “Позитано”. “БСП е много реактивна, но това не е достатъчно. Искаме да бъдем силна опозиция. Ние трябва да започнем да налагаме дневния ред в парламента, в институциите”, заяви Първанов.

Запитан как ще продължи политическата си кариера, Първанов сподели, че няма лидерски амбиции в БСП.

Първанов каза, че вижда в бъдеще едно социалистическо правителство - стабилно и ефективно. "Целта ни е над 100 депутатски места в парламента, за да може в една стабилна коалиция да управляваме".  Той отказа да коментира Станишев като бъдещ премиер, защото било много рано, а и имало по-важни неща, като създаване на работещо правителство с пълно мнозинство или с верни партньори.

В заключение Първанов уточни, че не ламти за депутатско място: "Нелепо е бивш президент да се кандидатира за депутат. Просто пазя статута на президентската институция", подчерта Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9053 |27.08.2012 Нямаме молба за правна помощ от Израел . 27| 8637 |12.08.2012 Атанас Семов казва Гуд бай на политиката . 36| 5689 |24.07.2012 Иван Костов: Службите не трябва да се водят от "дюнер политиката" . 37| 6608 |01.07.2012 Жорж категоричен; връща се в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads