Реклама / Ads
109| 6485 |22.12.2010 НОВИНИ

Г. Първанов: България има слаб премиер; при мен "всичко е любов"

.
Г. Първанов:
През следващата една година в държавата ще я караме по устав; няма държава, сложила на скенер своите разузнавачи; има криза в управлението; правителството провокира и създава скандали; има двоен стандарт в борбата с престъпността; АБВ има маратонски цели, коментира държавният глава.
 

Познавам бегло Павлин Димитров, но мисля, че той е добър професионалист; Б. Димитров си отиде за многобройните гафове, които направи, той беше използван, употребен и изхвърлен, коментира по БНТ президентът Г. Първанов.

Лустрацията беше предмет на няколко решения на КС
и имайки предвид позициите на много държавници, мисля, че не бива да се допуска лустрация, добави Първанов. Според него хора, задрямали от години, водят сега тази битка със същата страст, с която по-рано са громили империализма. Примери за това били Асен Агов и Иван Костов.

България прочете много разумно своето минало; ние сме единствената страна, в която нямаше етнически и граждански конфликт и това е едно от достиженията на прехода.

Случай по случай в коректен диалог и пред очите на обществото
трябва да се решават случаите с дипломатите. С премиера трябва да огласим позициите си пред обществото, за да разбере то кой е прав, кой е крив, коментира Първанов спорните моменти по темата. Винаги съм си давал сметка, че този закон ще донесе доста поражения, защото познавам много хора, които имат лична драма. Но по-голяма е драмата с националната ни сигурност, защото няма съседна държава, сложила на скенера своите разузнавачи. Но аз не търся решение на личен проблем, което добре се знае, каза президентът.

Правителството провокира и създава скандали, смята Първанов. Здравеопазването ни е в тежка кома, науката е на ръба на оцеляването, доходите са изяждани от инфлацията. Кризата продължава, има депресия, но и криза на управлението. Става ясно, че България има слаб премиер, без управленски капацитет и решимост да преодолява проблемите. На България й трябва не шериф, а кадърен стопанин, заключи Първанов.

През следващата една година ще я караме в държавата по устав, както се казва в казармата, продължи Първанов по повод отношенията си с Борисов. Говорителят на МнВР на практика обявил кой ще пътува за инагурацията на Дилма Русев, отговори той на въпрос скрили ли са във Външно поканата му за церемонията. Той обаче така и така нямало да пътува, за да не се харчат пари.

Това правителството тръгна силно, дори претенциозно в битката с престъпността, оттам нататък почнаха забежките към показност и дребнотемие. Големите босове, акулите ги няма в полезрението на министъра на вътрешните работи.

Има двоен стандарт в борбата с престъпността, каза президентът и попита има ли увеличена контрабанда и трафик на хора. Затова Германия и Франция са на път да отложат членството ни в Шенген и причината за това не са дипломатите, категоричен беше Първанов. Полезният ход в тази ситуация бил диалогът.

Ветото върху изборния кодекс е твърде възможно, но трябва да кажа и добри думи за този кодекс, защото това е първото мнозинство, което обобщава предишни практики и го прави достатъчно навреме, но имам и много критики. Практически малките партии ще бъдат унищожени, намалява се състава на общинските съвети, създават се условия за служебна победа на ГЕРБ. Изискването за уседналот в този му вид няма да проработи, коментира той и го определи като опит за разчистване на междупартийни сметки.

Наистина става дума за нещо много значимо в областта на енергийните проекти; правителството работи много мудно, едва ли ще направи нещо значимо, продължи той. Големият проблем е АЕЦ "Белене", като че ли премиерът Борисов просто се ослушва кой ще надделее в дебата, а ние губим темпо, докато Турция работи сериозно. Съществените неща по проекта предстоят, ако нещо се свърши, каза той.

Не знам дали може да се говори за олигархия в България, това е понятие, привнесено от Русия; това е срастване на икономическа и политическа власт, а това срастване у нас стана преди повече от 10 години, когато се продаваха фабриките, констатира Първанов. Сигурно в енергетиката има бизнесмени, свързани и с Русия, и със Запада, но правителството е това, което поставя правилата, с които бизнесмените да се съобразяват.

Аз съм бил против коледните добавки
, те са намигване към електората, но сега по време на криза и инфлация са нужни, за да се стимулира потреблението и хората да понесат по-леко кризата, каза Първанов.

Не се оправдаха очакванията, че в АБВ има скучни и изхабени лица
. Събраха се 200 души кадърни и можещи хора, вкл. и много млади, коментира президентът. Аз не помня имената на ГЕРБ при старта на формацията, за съжалеление не помня и много от хората в сегашната парламентарна група. Но АБВ има маратонски цели и се надявам, че идеите на движението ще се реализират в управлението на страната. АБВ няма да стане партия, не искам да се занимавам с партийна дейност; дали ще има коалиция, или не, ще се реи отт хората и предизвикателствата пред България.

Никога не съм амбиции за премиерски пост, още по-малко сега, след 20 години по върховете на политиката бих могъл да мисля за това, но е важно да има силен екип и силен премиер, добави Първанов.

В личен план следващата ми година ще е година на очакване да изляза достойно от институцията; но се опасявам, че за България това ще е година, в която няма да има много оптимизъм, заключи премиерът и каза, че за разлика от премиера, който казал, че откакто е на този пост няма любов, а всичко било пари, при него "Всичко е любов".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7038 |21.12.2010 "България Ер" прибира българите от Англия . 13| 6829 |21.12.2010 Отказваме се от розата като символ на България . 19| 4890 |20.12.2010 Първанов: Вярвам в добрите български традиции . 18| 4558 |18.12.2010 Дянков: България е запазила финансовата си стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads