Реклама / Ads

27| 6168 |30.01.2015

Първанов: Ж. Желев – знакова фигура на дисидентството в Източна България

.
Георги Първанов
С дълбока скръб научих вестта за неочакваната кончина на д-р Желю Желев. Българският обществен и политически живот, българската държавност загубиха един от ярките свои радетели и лидери, оставил трайна следа в най-новата ни история, пише в съболезнователния адрес на президента Георги Първанов по повод кончината на президента д-р Желю Желев.
"Той бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата „Фашизмът", инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател. Това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа.

Като държавен глава, избран за пръв път с преки демократични избори, с неговото име са неразривно свързани първите години на демократичните промени у нас. Отличителна черта в дейността му като политик и държавник бе неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции. Дори тогава, когато те са в разрез с подкрепящото го политическо статукво.

И като учен, и като политик, и като държавник, д-р Желев не робуваше на догми и авторитети. Винаги търсеше диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети на обществото и нацията, и особено по европейския избор и бъдеще на страната ни. Остро бе неговото чувство за държавност, за отстояване на националните интереси, за приемственост във функционирането на президентската институция. Безспорно той има ключов принос в нейното утвърждаване и изпълване със съвременно съдържание на основата и в рамките на новата Конституция.

Всичко това му извоюва заслужен международен авторитет. Той беше радушно и с уважение приет и на Запад, и на Изток, и тук, на Балканите. Което намери продължение в създадения по-късно по негова инициатива Балкански политически клуб.

Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, в човешки план д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни. Живееше като всички хора - без лукс и привилегии. Запази авторитет и достойнство до края на своя живот. Това му извоюва може би най-ценния - моралният капитал.

Поклон пред паметта на д-р Желев - президент на Република България (1990-1997 г.).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1 февруари - ден на траур в памет на президента Желев 5| 4734 |30.01.2015 . А. Ковачев за Фрог: Д-р Желев беше един от най-изявените критици на комунизма 23| 5253 |30.01.2015 . Кошлуков за Фрог: Д-р Желев не правеше компромиси 15| 5243 |30.01.2015 . Желев: Най-голямата ни грешка- не осъдихме Т. Живков и ЦК на БКП 20| 5150 |30.01.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ