Реклама / Ads
0| 18171 |19.06.2022 НОВИНИ

Първата дама на Украйна – мишена №2 на Русия

.
Олена Зеленска Източник: БГНЕС
Съпругата на украинския празидент Владимир Зеленски Олена Зеленска ръководи съпротивата на нацията си срещу нахлуването на Путин. Наясно е – семейството й е застрашено. В рядко интервю тя разкрива последствията от внезапната война.
 

„В ранните часове на 24 февруари Олена Зеленска усети звука на приглушени бумове някъде в далечината. Тя осъзна, че звуците, които чува, не може да са фойерверки. Очите й се отвориха рязко, разбра, че е сама в леглото. Скочи и се забърза към съседната стая, където бе съпруга й, украинския президент Владимир Зеленски , вече облечен за работа в костюм и вратовръзка“ – така започва материал в The Guardian, посветен на първата дама на Украйна.

 

„Какво става?“ – попитала го тя. „Започна“ – казал й той.

 

„Имах чувството, че съм в паралелна реалност, че сънувам“, казва Зеленска, описвайки момента, в който е прекъснат нормалният живот на семейството и страната й. Скоро след това съпругът й заминава за президентския комплекс в центъра на Киев, за да председателства заседание на съвета за сигурност, което ще вземе решение за първоначалния отговор на шокиращата пълномащабна инвазия на Владимир Путин в Украйна. Той казва на жена си, че трябва да изчака той да се обади по-късно през деня с инструкции.

 

Останала сама, тя отива да провери двете им деца – 9-годишният Кирило и 17-годишната Александра. Те вече били будни и облечени и сякаш разбирали какво се случва. „Беше сюрреалистично усещане... сякаш играх компютърна игра и трябваше да премина определени нива, за да се окажа отново у дома“, казва тя.

 

Вечерта тя успява да се види отново със съпруга си, за кратко. Той й казал, че тя и децата ще бъдат отведени на безопасно място. Бързи прегръдки, но няма време за сълзи или сантименталност. Едва по-късно у Зеленска се прокрадва мисълта: може би никога повече няма да го види.

 

Три месеца по-късно Зеленска разказва пред The Guardian тези ужасяващи първи няколко часа от войната.

 

„Според наличните разузнавателни данни врагът ме отбеляза като мишена № 1, а семейството ми – като цел № 2“, каза президентът Зеленски в едно от ранните си видеообращения. Съпругата му не знае на какви разузнавателни данни е базирана оценката и Зеленски. Никога не й е споменавал за някаква конкретна заплаха за семейството. Тя се опитва да не мисли много за това, иначе щяла да стане параноик. Но тя е нащрек за възможностите, които залавянето на първото семейство може да предостави на руснаците.

 

„Разбира се, че е възможно да се окаже натиск върху президента чрез неговото семейство и не бих искал той да избира между семейството си и отговорностите си като президент. Така че, ако има дори най-малкия шанс за това, трябва да го премахнете“, казва тя.

 

Така че, докато Зеленски игнорира предложенията на западните лидери, че трябва да напусне Киев и да създаде правителство в изгнание в Западна Украйна или Полша, той изпраща Зеленска и децата на относително безопасно място. Тя разбираемо е загрижена за това къде точно е прекарала тези два месеца – „Колкото по-малко казвам, толкова по-безопасна съм“ – но казва, че се е местила редовно и е категорична, че е останала в Украйна през цялото време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3058 |19.06.2022 Войната в Украйна може да продължи години, бие тревога НАТО . 0| 3131 |18.06.2022 Борис Джонсън: Украйна трябва да бъде домакин на „Евровизия“ 2023 . 0| 3115 |18.06.2022 Ангела Меркел готова да стане посредник в преговорите между Украйна и Русия . 0| 3192 |18.06.2022 Зам.-ръководител на ЕП: Украйна не може да бъде приета ”набързо” в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads