Реклама / Ads
3| 4054 |26.03.2019 НОВИНИ

Първенци сме по смъртност в ЕС заради мръсен въздух

.
Източник: БГНЕС
15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух. Това алармират данни на Световната здравна организация (СЗО). Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни.
 

Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици.

 

"Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка", сподели пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

 

Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни.

 

"Замърсяванеот търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване", допълни медикът.

 

Затова според експертите са важни мерките срещу замърсяването на въздуха. И пак според тях у нас тези мерки не са достатъчни. Срещу нас вече има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.

 

"В България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки. Има доста високо ниво на замърсяване, особено в големите градове", коментира доц. Михаил Околийски - експерт в Световната здравна организация.

 

"Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат", обясни адвокат Пламен Таушанов - председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

 

Той добави, че 20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи. "Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него", завърши той.

60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители. В световен мащаб заради него живота си губят 7 милиона души, като най-голям дял се пада на сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите.

 

По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизстан, Таджикистан и Грузия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3982 |26.03.2019 Арестуваната полицайка получи 4 обвинения заради приятеля си затворник . 5| 5014 |26.03.2019 Шефовете на Джени Суши: Заради насилието й ще заведем дело срещу Пулев . 0| 4338 |25.03.2019 Утре движението по АМ ”Хемус” ще е затруднено заради ремонт . 1| 4255 |25.03.2019 Заради поправка в закона инвеститори ще строят и върху паметници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads