Реклама / Ads
5| 5223 |24.10.2022 НОВИНИ

Първият цветнокож британски премиер! Кой е Риши Сунак?

.
Риши Сунак Източник: БГНЕС
Избран за първи път в парламента през 2015 г., днес Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Великобритания от повече от 200 години насам, натоварен със задачата да преведе страната през икономическата криза и нарастващия гняв сред някои избиратели.
 

Това е забележително завръщане за Сунак, който загуби надпреварата за лидерския пост от Лиз Тръс преди по-малко от два месеца, когато беше обвинен от някои членове на Консервативната партия, че е свалил техния герой Борис Джонсън.

 

Един от най-богатите политици в Уестминстър, той влиза на "Даунинг стрийт" насред необходимостта да се направят дълбоки съкращения на публичните разходи, за да се спре фискалната криза, както и ще трябва да се справи с кризата с разходите за живот, зимата на стачките и войната на Русия в Украйна.

 

Поддръжниците му твърдят, че бившият министър на финансите е сигурен човек, който може да възстанови доверието към Великобритания от страна на инвеститорите, след като минибюджетът на Тръс предложи намаляване на данъците, без да посочи как да бъдат финансирани.

 

Но бившият анализатор от Goldman Sachs и партньор в хедж фонд е изправен и пред предизвикателства в управляващата Консервативна партия, където някои депутати го обвиняват за ролята му в отстраняването на Джонсън и се опасяват, че той няма нужните качества, за да печели избори.

 

Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще го представи като член на изключително богатия елит, който не е наясно с натиска, с който се сблъскват милиони, докато Великобритания се плъзга към рецесия, повлечена от нарастващите цени на храните и енергията.

 

Някои се опасяват, че той няма да може да обедини партията, която е дълбоко разделена и свикна бързо да се освобождава от лидери, които не харесва.

"Той не можа да победи Лиз Тръс миналия месец; не се превърна в победител на изборите по-малко от два месеца по-късно", заяви при условие за анонимност един от високопоставените депутати от Консервативната партия, след като подкрепи Джонсън в неуспешния му опит да се кандидатира отново.

 

Сунак замества Тръс, която заяви, че ще подаде оставка преди четири дни, но която го победи на 5 септември с 57% от гласовете на членовете на Консервативната партия. Тогава бившият финансов министър многократно определи идеите на предшественика си като "приказна" икономика, която би изплашила пазарите. Оказа се прав, но след ускорената надпревара за лидерския пост някои консерватори твърдят, че се съмняват в ангажимента му към визията в стил Маргарет Тачър, която да стимулира растежа, след като той постави Великобритания на пътя към най-високата данъчна тежест от 50-те години на миналия век насам със спешни пандемични разходи за запазване на работни места и социални помощи.

 

При обявяването на кандидатурата си 42-годишният Сунак заяви, че има опит, който показва, че може да "поправи икономиката, да обедини партията и да постигне резултати за страната".

 

"На всяко ниво на ръководеното от мен правителство ще има почтеност, професионализъм и отчетност и аз ще работя всеки ден, за да свърша работата си", каза той в завоалирана критика към Джонсън, принуден да напусне поста си заради скандално премиерство.

 

Роден в Саутхемптън през 1980 г. в семейството на хиндуистки родители от пенджабски индийски произход, Сунак многократно по време на последната лидерска кампания говореше, че е помагал на майка си, която ръководела аптека, в счетоводството, правейки ведомости за заплати и сметки.

 

Той има високо образование - учи в елитно платено училище и е последният министър-председател, който е учил политика, философия и икономика в Оксфордския университет, след Дейвид Камерън и предшественика си Тръс.

 

По време на последната кампания за лидерство той подкрепи създаването на повече селективни гимназии, след като новите бяха забранени от опозиционната Лейбъристка партия, но многократно заяви, че "образованието на световно ниво" трябва да бъде изконно право.

 

Той ще бъде и първият цветнокож, който ще стане министър-председател на Великобритания. 38-годишният Рави Кумар, член на Консервативната партия, работещ във финансова компания в централния английски град Нотингам, определи назначението като "преломен момент".

 

"Израснал съм през 80-те и 90-те години на миналия век и дори не можех да си представя, че през живота ми ще има министър-председател цветнокож... Така че да видя британски индийски лидер е феноменално", каза той пред Ройтерс.

 

Но бракът на Сунак с дъщерята на индийски милиардер породи опасения в партията, че той е твърде далеч от проблемите на обикновените избиратели, някои от които са принудени от спираловидната инфлация да решават дали да харчат парите си за храна или за отопление. Не помогна и фактът, че през април съпругата на Сунак беше принудена да потвърди съобщенията, че статутът ѝ на лице без постоянно местожителство означава, че не плаща данък върху всичките си международни доходи, което тя се съгласи да прекрати.

 

"Риши има добър пиар, но неспособност да бъде смел и да бъде водител за Брекзит, от какъвто се нуждае Обединеното кралство", каза един от вътрешните хора на консерваторите, подкрепили Джонсън.

 

Поддръжниците на Сунак твърдят, че той е точно човекът, който е необходим, за да стабилизира кораба във финансово отношение, след като т.нар. минибюджет на Тръс разтърси финансовите пазари, като увеличи държавните заеми и увеличи ипотеките и опасенията, че пенсионните фондове могат да фалират.

 

"Нуждаем се от човек, който може да осигури стабилност и доказана икономическа компетентност в тези трудни времена, и Риши Сунак е този човек", заяви Грант Шапс, назначен за министър на вътрешните работи на Великобритания, след като Тръс уволни предшественика му.

 

Шапс беше само един от няколкото министри, които подкрепиха Сунак, след като Джонсън се оттегли късно в неделя, изненадвайки и дори разгневявайки собствените си поддръжници. Джонсън не оповести кого е подкрепил.

 

 

Сунак се издигна бързо в редиците на Консервативната партия, като през 2020 г. стана един от най-младите финансови министри.

 

Когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания, Сунак се отказа от инстинктите на консерваторите в малката държава да вземат масови заеми и да предотвратят риска от икономическа депресия. Това го превърна в един от най-популярните политици в страната, тъй като беше похвален, че е помогнал на бизнеса и работниците.

 

На една от снимките, която улавя чувството за единство зад спасителните му планове, Сунак позира пред офиса си на Даунинг стрийт, заобиколен от ръководителите на най-голямата британска профсъюзна група и водещата група на работодателите.

 

Но този консенсус изчезна, след като Великобритания излезе от кризата, обременена с допълнителни 400 млрд. паунда дълг, а след това изпадна в криза на разходите за живот, която доведе до още по-големи изисквания към държавната хазна.

 

Проучванията на общественото мнение по-рано тази година показаха, че рейтингът му е спаднал сред гражданите, които се притесняват от кризата с разходите за живот и се ядосват, че той е повишил данъците върху заплатите, докато съпругата му е избегнала британските налози.

 

Очаква се лидерът на лейбъристите Киър Стармър да се възползва от назначаването на нов богат министър-председател от консервативните депутати като причина Великобритания да се изправи пред предсрочни национални избори.

 

"Фокусът ми е върху милионите хора, които се борят да плащат сметките си, сега имат допълнителни притеснения за ипотеката си. Знам какво е усещането", заяви Стармър в неделя. "Те биха могли да имат стабилно лейбъристко правителство". 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3167 |24.10.2022 Риши Сунак е новият британски премиер . 0| 2733 |21.10.2022 Британски депутат хвърли оставка, уличиха го в сексуален тормоз над сътрудничка . 1| 2687 |19.10.2022 Удря първият звънец за 48-то НС . 1| 2917 |04.10.2022 Икономист: Първият приоритет при преговори за съставяне на правителство трябва да е бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads