Реклама / Ads
29| 6585 |17.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Костов: Баланс на приватизацията ще разобличи голяма измама на прехода

.
Източник: БГНЕС
„Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред“.
 

Това каза пред БНР Иван Костов, бивш премиер, за книгата си „Свидетелства за прехода“.

 

В книгата си бившият премиер развенчава много митове – от пълното неразбиране на смисъла на приватизацията, през измамата, че пенсиите са били намалени, до това, че не са били отворени досиетата. Мит за прехода е, че Филип Димитров се е самосвалил, допълни Костов.

 

И още: „Аз не се държа като безгрешен човек, признавам грешките си. В книгата казвам, че трябва да се направи приключителен баланс на приватизацията, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки. Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода“.

 

По думите на Иван Костов, антагонистът на прехода е бил посткомунистическият човек: „Той трябваше да спре да мисли, че не носи отговорност за себе си. Преходът е буржоазна контрареволюция на социалистическата революция. Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността“.

 

„Чест е на икономистите още от времето на комунизма, че видяха, че нещата се развиват зле за България още в първата половина на 80-те години. Още тогава те предвидиха, че страната влиза в тежък период на натрупване на голям външен дълг, който не може да обслужва, и че ще се стигне до лоша развръзка. Никой от тези хора не беше послушан от онзи режим. Затова България катастрофира много тежко и обяви фалит. До втората икономическа катастрофа се стигна заради отказа да се осъществят реформите, започнати по времето на Димитър Попов и от правителството на Филип Димитров. Лошо управление и отказ да се правят реформи доведоха до втората икономическа криза в страната“.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 17538 |16.04.2019 Десислава Иванчева и Биляна Петрова с покъртително писмо от ареста . 11| 15386 |16.04.2019 Мартин Карбовски: Убийците ги защитават, а Иванчева? . 8| 16954 |16.04.2019 Ваня Григорова: С Иванчева ще измием срама от апартаментгейт . 7| 8067 |16.04.2019 Адв. Л. Рангелов за делото ”Иванчева”: Може да се върне на първа инстанция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads