Реклама / Ads
66| 16668 |11.04.2019 ПОЛИТИКА

Иван Костов: Мафията се роди от контрабандата, извършваше се по старите канали на ДС

.
Иван Костов
”Мафията се роди от контрабандата. Тя беше спорт във всички европейски страни. Тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари. По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир.
 

Това каза Иван Костов пред бТВ, представяйки книгата си"Свидетелства за прехода". Той призна, че писал книгата повече от година. "Тази книга ми отне много сили. Не бе лесно да я напиша", призна той.

 

"Посткомунистическото общество ще е сърдито заради книгата ми. Тези хора не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат Прехода. Те винаги са били срещу средствата, с които той се осъществява. Една от целите на книгата е да се обясни на хората защо днешната ситуация е такава.", бяха думите на Костов в началото.





"Митовете тръгват още от самата грешна рецепта на Прехода. Тя е една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана различно. Оказа се, че демокрацията има сериозни дефицити. Преходът в буржоазна контрареволюция. Много тежка е реализацията на Прехода. Опитал съм се да намеря точният момент на началото на Прехода. В основите му строи един компромис - създаването на нова Конституция на страната и съгласието на бившите комунисти да стартират реформи", коментира бившият премиер на България Иван Костов.

 

Свидетелствам от онези ми години. Урокът, който съм извлякъл за себе би, голямата ми грешка е, че не извършихме декомунизация по примера на Конрад Аденауер (първият канцлер на Федерална Република Германия). В самото общество нямаше такава нагласа. Това означава пълна промяна на учебниците по история и на програмата по литература. По друг начин да се образоват младите българи, за да станат убедени привърженици на демокрацията.

 

"Андрей Луканов заедно с Желю Желев преследваха едно и също нещо - да стартират Прехода. Луканов имаше много ясно изразена идея да го управлява така, че да е в полза на неговата политическа сила, а СДС да плати тежката цена и това се случи".

 

"Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по всички малки магазинчета и пишеше с по три букви кой е охранителят. Тези фирми не получиха лицензи за застрахователи, победихме ги донякъде. Те бяха близки до политически централи и това е ясно на всички", спомня си Костов. "Не се гордея, че съм въвел валутен борд в страната. Така лиших БНБ от нейната независимост и възможност от икономически растеж", коментира той.





"Предоверявах се, не упражнявах достатъчен контрол, това е моята слабост. Това е въпрос на светоглед", разкри Костов. Той призна, че е бил предаван.

 

Така и не се разкри всичко около Христо Бисеров. Ние не го направихме, но защо следващите не го направиха. "Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и помощта на баща ми. Живея в дома си от 1981 г. Дълго време в представите на българите живеех като човекът, който е заграбил половината собственост на България. Това не е така. Много хора са представяли собственото си забогатяване като мое. В България тези неща са тъжни. Масовата приватизация изцяло идея на БСП. Тя беше проведена от тях. Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Това бе политическа измама от много голям калибър", спомня си Костов.

 

"Корнелия Нинова не я познавам. Министрите назначаваха хората от техния екип. Трябва да попитате Валентин Василев за назначението ѝ", увери Иван Костов и се засмя искрено на твърдението, че лично той я е назначил.

 

За Ахмед Доган и ДПС Иван Костов каза: „Опитал съм се обективно и критично да посоча каква е била ролята им при взимането на ключови решения за България. След изборите през 1997 г. ДПС започна да се сближава и да изпълнява политиката на „Мултигруп“, а това е фирмата на Държавна сигурност“.

 

Като голямо предателство определи Костов решението за предоставяне на въздушното ни пространство на НАТО за бомбардировките над Сърбия.

 

"Демокрацията в България е в упадък. Тя проявява много дефекти. Ние сме в регрес", е оценката на Иван Костов днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6313 |04.04.2019 Христо Иванов: Данаил Кирилов е предан на корупционния ред . 15| 8759 |29.03.2019 Партията на Лютви Местан пред закриване? . 53| 12052 |25.03.2019 Костов: Партиите ни са в парализа, да се спрат руските проекти . 8| 5861 |13.03.2019 Христо Иванов: Българската държава се опитва да задуши свободата и демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads