Реклама / Ads
54| 6421 |29.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Костов предлага: Смяна на гуверньора, актуализация на бюджета, програмен кабинет

.
Иван Костов
За съжаление в това, което имаме на политическата сцена днес, ние виждаме сериозна опасност от продължаване на политическата криза. Тя може да бъде преодоляна по следния начин - първо да бъде сменен веднага управителят на БНБ, за да може да започнат процес на оздравяване на Корпоративна търговска банка. След като новият парламент се събере, трябва бързо да бъде актуализиран бюджетът на страната, предлага спасдителен план за България в интервю за "Марица" Иван Костов.
 
Трето, до намиране на новата форма за политическо управление да се даде мандат на служебното правителство за подготовка на бюджет 2015. Това правителство трябва да реши и най-тежките въпроси пред държавата. Има някои неща, които трябва да се направят веднага. И е добре отговорността за тях да поеме служебният кабинет. Ако служебното правителство се подкрепи и свърши тези непопулярни неща, това ще открие възможност да се потърси един перспективен модел за управление. Подобна развръзка ще даде възможност за съставяне на наистина програмен кабинет, подкрепен с широко съгласие, продължава Костов.

Защо трябва да е програмен ли? Защото трябва да продължи законодателните инициативи, трябва да ги въведе в действие и да извърши съответните реформи. След това да поиска доверие отново. Защото, ако се вгледаме в обществените тенденции и случилото се през последните 2 години, хората едва ли ще изтърпят в следващите 4 години един-единствен кабинет, както и да е съставен той. Необходимо е програмното правителство, което да каже - правим това, това, това и това. И като го свършим, отиваме на избори. За целта хората в новото управление трябва да имат смелостта да продължат задължителните, макар и непопулярни мерки. Те трябва да бъдат реализирани от експерти и професионалисти, така че да не натоварват с допълнителни негативи една или друга партия. Ако това се направи, има шансове в един следващ етап, при една постигната вече законодателна и икономическа стабилност, България да се стабилизира и политически. Защото двата ресурса, които до момента помагаха да се преодоляват рисковете пред страната - финансите и икономиката, наистина зациклиха лошо. Единият е пред наказателна процедура заради КТБ и провал на бюджета, а другият - пред криза и рецесия. Тези сегменти, които държаха цялата система жива, са изтощени до дупка. Те не могат да поддържат повече държавата, смята бившият премиер.


Иван Костов коментира и състоянието на българското дясно.Българското дясно в момента е като сергия. На нея се предлага всичко. Който е кариерист, може да открие на сергията съответната клиентска организация, който е политически изкушен - да си избере политици, който очаква решение за реалните проблеми в обществото - да си избере експерти. От избирателите зависи да кажат какво точно дясно политическо пространство искат. В този смисъл приветствам промените в изборния кодекс, които дадоха в ръцете на хората преференциалния вот, казва Костов. Това на практика е своеобразен мажоритарен избор. Посочващ един конкретен човек, избираш го и след това имаш възможност да му потърсиш отговорност. Този вот е много важен и за Реформаторския блок. Избирателят ще покаже кой е подходящ за лидер, как трябва да се структурира тази коалиция и т.н. Блокът се състои от сравнително млади хора и политици, които имат нужда от лични победи и лично утвърждаване. Аз например, ако можех да гласувам в Пловдив, щях задължително да подкрепя Пепа Деведжиева - с номер 7.2. Защото тя наистина ще представи достойно града в следващия парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5806 |12.09.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Костов затри здравеопазването по селата . 39| 8066 |08.08.2014 Акад. П.Иванов: Наводненията са етнически геноцид . 2| 6692 |16.04.2014 „И добрината воскресе!“ в приюта на отец Иван . 2| 6230 |22.12.2013 Д-р Иванова помоли "Българската Коледа" за слухов скрийнинг апарат за бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads