Реклама / Ads
2| 2883 |12.07.2023 НОВИНИ

На първо четене: Приеха Бюджет 2023

.
След продължили 7 часа дискусии депутатите в Народното събрание приеха Бюджет 2023 г. на първо четене. Сигналите са, че план-сметката ще бъде прекроена между двете четения.
 

Решението на депутатите бе взето със 156 гласа “за, 71 “против” и 1 “въздържал се”. То дойде, след като тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че политически формацията ще подкрепи бюджета, въпреки че партията обяви, че той не решава нито един проблем и не предвижда сериозна реформа. 

 

Бюджетът беше защитен в пленарна зала от финансовия министър Асен Василев.

 

“Toзи бюджет не е революционен, този бюджет продължава поитики и добри рактики, които бяха започнати последните няколко години. Той отговаря на очакванията и на работодателските организации, и на синдикатите в голямата им част. Успяваме да стоим в трите процента дефицит вече трета година и да се разполагаме според кесията си като това не ощетява българските граждани”, заяви Василев. 

 

По-рано финансовият министър заяви, че между ПП-ДБ и ГЕРБ е постигнато споразумение рамката на бюджета да не се променя:

 

"Между първо и второ четене има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде разход за разход. Разбрахме се да не се пипа рамката на бюджета".

 

Бюджетът беше разкритикуван от ИТН, Възраждане и БСП. 

 

Партията на Слави Трифонов е категорична, че предложеният от Министерството на финансите бюджет ясно показва, че състоянието на страната ни ще продължи да се влошава, ако бъде оставена в ръцете на Асен Василев. 

 

“Възраждане” са на мнение, че е заложена по-висока инфлация от очакваната, което ще подложи приходите под натиск.

 

БСП считат, че бюджетът отстъпва от постигнатото до момента.

 

 От ДПС го подкрепиха, но се надяват да има преглед на т.нар. “мерки” между двете четения.

 

Новият бюджет е съставен при 1,8% ръст на БВП и средногодишна инфлация от 8,7%. Заложения дефицит е 3% като финансовото министерство очаква да бъдат събрани с 4,7 млрд. лева повече приходи и направени с 3,6 млрд. лева по-малко разходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2603 |12.07.2023 Публикуваха резултатите от първо класиране за прием в 8 клас . 5| 3031 |12.07.2023 Първо заседание на новия Съвет НАТО-Украйна с участието на Володимир Зеленски . 0| 2597 |12.07.2023 Депутатите гледат на първо четене Бюджет 2023 . 1| 2974 |11.07.2023 Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads