Реклама / Ads
7| 5157 |31.10.2020 НОВИНИ

Пътят на Република Северна Македония към ЕС: През българската врата. Ще се затвори ли?

.
Пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз минава през вратата на България, а тя може да я затвори. Този извод можем да извадим от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред информационна агенция “Ройтерс”. То идва на фона на назряващия конфликт между двете държави по линията на нерешените исторически спорове.
 

България заплаши да блокира пътят на западната си съседка към Европейския съюз - ход, който би продължил международната изолация на страната. Позицията на София е ясна - Скопие трябва да признае, че както езика, така и националната идентичност на Република Северна Македония са с български корени, посочи Захариева.

 

Българи съсредоточи своите усилия по време на председателството на ЕС през 2018 г. върху присъединяването на Западните Балкани към страните-членки в Общността. Не се изключва обаче да бъде наложено вето от българска страна върху официалното започване на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония следващия месец, ако двете страни в спора не успеят да разрешат изникналите проблеми, посочи още външният ни министър.

 

Това е поредното предизвикателство пред Скопие. Страната се съгласи да смени името си, за да разреши дългогодишен спор с Гърция. Беше подписан и договор за добросъседство с България. Всички тези ходове имаха една единствена цел - вратите за преговори да се отворят. Това помогна на страната да стане част от НАТО в началото на тази година.

 

България губи търпение по отношение на нежеланието на Република Северна Македония да приложи договора за добросъседство от 2017 г., посочва още Захариева.

 

"Притесненията ни идват от безкрайните претенции за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени ще сложи край на това", смята още външният ни министър и допълни - ако това се случи, страната ни ще признае македонския език и идентичност.

 

“Не нарушаваме правото им на самоопределяне или правото им да наричат езика си както искат. Готови сме да препотвърдим сегашната реалност, но те трябва да признаят историческата истина”, посочи още Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4975 |30.10.2020 Републиканци за България: Осъждаме поредния терористичен акт във Франция . 8| 4239 |27.10.2020 Софийският градски съд регистрира Републиканци за България . 6| 4309 |27.10.2020 Републиканците бетонираха мнозинството си във върховния съд на САЩ . 9| 5428 |23.10.2020 „Републиканци за България“: Бюджетът „Борисов“ е безотговорен и опасен за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads