Реклама / Ads
8| 4838 |12.04.2015 НОВИНИ

Патриарх Неофит: В радостта и в любовта не може да има страх, нито маловерие

.
Патриарх Неофит Източник: Булфото
Възлюбени в Господа чеда на светата ни църква, изправени и в тази нощ пред най-дивното събитие от Богочовешката история, нека сведем глави пред величието на жертвената Божия любов и въздигнем сърцата си в гореща благодарност към Господа, Той заради нас претърпя Кръст, страдания и смърт – за да възвърне изгубеното някога наше достойнство и възстанови похабения в грехопадението ни наш първоначален образ.
 
Тези думи произнесе Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си за Възкресение Христово.

„Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество и в смирението си – велегласно възпеем Онзи, Който понижи и „смири Себе си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна”, за да ни дарува отново дара на живота и възстанови придобитата от прародителите ни радост от Богообещанието. Да се възрадваме и възвеселим, защото „нощта се превали, а денят се приближи” и няма сред всичките дни на годината толкова светла и ярко сияеща нощ, като нощта на Христовото Възкресение, когато прославен, Тридневният възкръсва от мъртвите!”, каза още Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх, припомняйки ни, че сме не само чеда и „наследници Божии”, но още и „сънаследници на Христа”, и че ако с Него страдаме, с Него и ще се прославим. Нека пазим като скъпоценен бисер тази радост от Възкресението, припомняйки си винаги, че тъкмо нея ни бе завещал и Сам Възкръсналият Господ, казвайки на учениците Си: „Радвайте се!” и още: „Не бойте се”.

Защото в радостта – също както и в любовта – не може да има страх, нито маловерие, нито каквото и да било смущение, а само побеждаващо доверие в Небесния Отец и увереност в Неговия благ промисъл. Братя и сестри, Чеда на светлината, мира и любовта, които изгряха с Въплъщението на Божия Син – Господа нашего Иисуса Христа! Чеда на надеждата и радостта във Възкръсналия Господ! Отечески приветствам всички вас – заедно с вашите òбични и близки – с пресветлия празник на Христовото възкресение и всесърдечно благопожелавам лично на всеки от вас и на вашите домове мирни, светли и спасителни пасхални дни, духовно и телесно здраве, благоденствие и преизобилна радост във Възкръсналия Господ!

Пазете и разгаряйте в сърцата и в душите си онзи пламък на възкресната радост, който за първи път бе пламнал някога при празния гроб и който и до днес се разгаря във всяка вярваща душа, познала и обикнала своя Спасител с любовта, с която и Той ни възлюби и отдаде Себе Си за нас. Радостта във възкръсналия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!, завърши патриархът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4874 |11.04.2015 Патриарх Неофит: Само вярата ще ни даде сили и мъдрост . 10| 4654 |10.04.2015 Патриарх Неофит започва опелото на Христос . 10| 5262 |19.02.2015 Духовници държат патриарха на „къса верижка” заради избора му . 4| 4806 |01.02.2015 Патриарх Неофит под лекарско наблюдения на опелото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads