Реклама / Ads
10| 5275 |19.02.2015 НОВИНИ

Духовници държат патриарха на „къса верижка” заради избора му

.
Патриарх Неофит
Духовници държат на "къса верижка" патриарх Неофит заради избора му на най-високия пост в българската православна църква, съобщиха за Фрогнюз оттам. Причината е, че изборът му във всеки един момент може да бъде атакуван пред ВАС поради една причина. А тя е, че Неофит е предложен за патриарх заедно с Гавриил и Галактион, с 9,33 гласа на митрополитите, а не със задължителният минимум от 10 гласа, както изискват вътрешните правила.
 

Инфарктният избор на тогавашните трима митрополити от Светия Синод се състоя на 17 и 18 февруари 2013 г. Оказва се, че по време на 26-те тура, само Галактион получил въпросните 10 гласа. На някои от туровете за Неофит и Гавриил гласували по 9 човека, което не им позволило да бъдат признати за фаворити , тъй като имало задължително условие това да стане най-малко с 2/3 от гласовете на Синода т. е с 10 гласа. Вместо вотът да продължи, ненадейно се взело решение, че Неофит и Гавриил, по странни математически изчисления, са получили по 9,33 гласа. Според някои това било равно на 10 и те могат да продължат надпреварата за патриарх. Уморени от състезанието, всички склонили на този вариант. Въпросът как 0,33 гласа бил зачетен за един останал да виси във въздуха и до ден днешен. Любопитното е, че според запознати, протоколът от заседанието не бил подписан от тогавашния наместник председател на Св. Синод-Кирил Варненски. Малко по-късно той почина при странни обстоятелства, докато прави сутришното си къпане в морето.

Странностите, обаче не свършили до тук. Няколко дни по-късно, на 24 февруари по време на Патриаршеския избирателен събор митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, предложил всички решения, свързани с избора на Св. Синод да бъдат приети без каквито и да е възражения. Духовниците се смутили, защото това означавало да легитимират аксиомата, че 9,33 е равно на 10. След кратко съвещание Йосиф бил убеден, че трябва да оттегли предложението си, което впоследствие станало.

Почти година по-късно друг избор на духовен водач също втрещи общността на хората с расо. Става дума за избора на Неврокопски митрополит. На него се явили двама двама кандидати- епископите Серафим и Григорий. Надпреварата им се оказала почти на живот и смърт, защото събрали равен брой гласове. Според присъстващи Неофит решил да ощастливи Серафим, въпреки, оспорваните 6 на 6 гласа. Григорий пък бил „реабилитиран” с друг, не по-лош пост-викарен епископ на Софийската митрополия. Според някои практиката да се решават спорни избори по този начин създава напрежение в църквата, усещане за несправедливост и открива възможности за зависимости.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4889 |29.01.2015 "Алфа рисърч": Борисов, Павлова и Москов държат кабинета . 12| 4648 |23.01.2015 Аплауз за Калфин! Иска да пресече родители да се издържат с детски надбавки . 0| 4435 |09.01.2015 Държат двама заложници в магазин в Монпелие . 4| 5141 |09.01.2015 Терористите държат петима заложници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads