Реклама / Ads
2| 2706 |12.01.2022 НОВИНИ

Пациентска организация: Категорично сме против забраната на плановите операции с административни актове

.
”Категорично сме против забраната на плановите операции с административни актове, каквато е заповедта на министъра на здравеопазването”, заяви пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентската организация „Заедно с теб”.
 

"Лекарят е този, който има компетенцията да прецени дали пациентът може да изчака или не с планирана операция. Въвеждането на забрана за планирана операция бих помислила, че е отчитане на дейност, но то не е това, а всъщност една жестокост към пациентите, които се нуждаят от лечение.
Ако в Европа се налагат такива рестрикции, то ние не бива да въвеждаме същите мерки. Защо в ресторант може да влезеш с тест, а в болница да не можеш?


При предишната забрана хората търсеха възможност да се хоспитализират като спешни пациенти", каза още Георгиева. И допълни:


"Една такава безотговорна и безiмислена заповед на министъра на здравеопазването от една страна изкривява статистиката за спешен прием, от друга страна така вероятно се харчат повече публични средства, когато е спешен приема, защото се приемат по друга клинична пътека, това го видях лично с член на моето семейство при първото затваряне. Това трябва да се спре.


Това, което няма да промени първото ни място по смъртност, е именно отказът на лечение на нашите хронично болни пациенти. Аз съм предала това на министър Сербезова.


Другото, за което настояваме е да се обсъди терапевтичният начин на лечение на Covid - 19. Знаете ли как се нарича Covid отделението в пазарджишката многопрофилна болница - "Отделението на смъртта"?


Настояваме да се разследва там където над 90 на сто от пациентите с коронавирус умират? Защо се случва - как и с какво ги лекуват нашите пациенти?


Плановите операции не трябва да се спират и да се създаде организация, чрез която да е видно къде има свободни места, къде да се насочат пациентите, които имат нужда от болнична помощ.


Една такава онлайн платформа може да даде тази информация, включително и за това къде са свободните места за Covid - 19. Това поискахме още преди време. Вина за това няма министър Сербезова, просто има хаос в здравната система, натрупан през последните години.


Не може ЦСМП да получава по имейл колко са свободните места за Covid, то тази информация се мени с часове...", заяви още Георгиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3900 |09.01.2022 Преговорите в Женева: Русия категорично няма да отстъпва пред САЩ . 12| 9011 |21.11.2021 Карбовски към Герджиков: СУ е политизиран категорично. ОСТАВКА! . 8| 3724 |22.10.2021 Радев: ЕС категорично не се ангажира с конкретна помощ за кризата с тока . 11| 3580 |17.10.2021 Георги Гьоков, БСП: Можем да преведем страната през кризата, налагайки категорично социалния вектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads