Реклама / Ads
1| 3027 |14.03.2023 НОВИНИ

Пазарната оценка на глобалните финансови компании се стопи с 465 млрд. щ. долара

.
Източник: БГНЕС
Пазарната оценка на глобалните финансови компании се е стопила с 465 млрд. щ. долара в рамките на два дни заради решението на инвеститорите да орежат вложенията си в кредитори от Ню Йорк до Япония след фалита на банката на Силициевата долина SVB.
 

Сривът се задълбочи на 14 март, но основно в Азия: индексът на финансовите компании от Азиатско-Тихоокеанския регион (MSCI Asia Pacific Financial Index) падна с 3.1% до най-ниската си котировка от 29 ноември 2022-а.

 

Акциите на “Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп” олекнаха с 8.6% в Япония, на южнокорейската “Хана файненшъл груп” – с 3.9%, а на австралийския “Ей Ен Зет груп холдингс” – с 1.5%, а на “Ейч Ес Би Си холдингс” – с 1.3% в Лондон.

 

Битуват сериозни опасения, че финансовите компании могат да попаднат под сериозен натиск от инвестициите си в облигации и в други инструменти заради предизвикания хаос от SVB.

 

Доходността на американските държавни облигации продължи да се колебае след спада си на 13 март заради очакванията, че Федералният резерв може да се въздържи да качи лихвите в резултат на сътресенията в банковата система.

 

Инвестиционни експерти имат усещането, че американските централни банкери вероятно ще направят лихвена пауза заради ликвидния риск, коментира Банкерь.

 

От 10 март пазарната оценка на компаниите, включени в световните финансови индекси на развитите и на развиващите се пазари на MSCI, се е стопила с около 465 млрд. щ. долара.

 

Най-тежки поражения има върху щатските регионални банки: на 13 март индексът KBW Regional Bankig потъна със 7.7% – най-дълбоко от юни 2020-а.

 

Акциите на “Фърст рипъблик бенк” пък са загубили почти 73% в рамките на три борсови сесии, което я превръща в “двойкаджията” на MSCI World Financial Index за този период.

 

Известен оптимизъм буди новината за 22% ръст на акциите на банката в предпазарната търговия на 14 март.

 

Международната рейтинговата агенция “Мудис инвестърс сървис” обаче е започнала да преразглежда дългосрочната кредитна оценка на “Фърст рипъблик” и на още пет американски кредитни институции с цел те да бъдат намалени.

 

Акциите на европейските банки и застрахователи също се обезцениха на 13 март, като книжата на швейцарската “Креди Сюис груп” потънаха с 9.6% до нов рекорден минимум.

 

Масовите разпродажби временно спряха на 14 март: индексът на акциите на европейските банки се колебаеше между печалби и загуби.

 

Изключение правят книжата на “Креди Сюис груп”, които загубиха нови 4.4 процента.

 

Най-големите банки от Северна Азия са с минимален риск от внезапни масови тегления на депозити, смачкали SVB, заради стабилния им микс от активи и ликвидност, посочват анализатори.

 

Най-тежко пострадалите от региона са японските финансови книжа след силния им подем от декември насам, породен от очакванията, че “Бенк ъф Джъпен” ще започне да затяга паричната дисциплина след годините на свръхщедра монетарна политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2951 |14.03.2023 Еколози бият тревога: Готвят се да строят ”Струма” в Кресненското дефиле без екооценка . 1| 3044 |03.03.2023 Глобалните въглеродни емисии с рекорд от 36.8 млрд. тона . 5| 4395 |08.02.2023 Исканият от Кубрат Пулев общински имот с тройна оценка . 4| 3165 |01.02.2023 Андрей Гюров от ПП: Кабинетът ”Донев” трябва да получи много ниска оценка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads