Реклама / Ads
1| 3014 |03.03.2023 НОВИНИ

Глобалните въглеродни емисии с рекорд от 36.8 млрд. тона

.
ТЕЦ Източник: БГНЕС
В края на миналата година емисиите на въглероден диоксид (CO₂) достигнаха рекордните 36.8 милиарда тона. Тази летва обаче можеше да бъде и по-висока, ако не беше ръстът в използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се казва в прессъобщение на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирано от в. Банкерь.
 

“Глобалните, свързани с енергетиката емисии на CO₂, се повишиха с 0.9 на сто или 321 милиона тона през 2022 г., достигайки нов връх от над 36.8 милиарда тона. Други 550 милиона тона емисии бяха избегнати благодарение на по-широкото въвеждане на технологии за чиста енергия”, се посочва в документа.

 

Редица причини допринесоха за рекордните нива на емисии на въглероден диоксид през 2022 година. Сред основните са екстремните метеорологични условия, включително суша и необичайни горещини в някои региони на света, както и спирането на атомни електроцентрали.

 

В същото време емисиите от използването на изкопаеми горива от големи международни компании също са се увеличили за 12 месеца, казва ръководителят на МАЕ Фатих Бирол.

 

“Все още сме свидетели на нарастване на емисиите от изкопаеми горива, което възпрепятства усилията за постигане на глобалните климатични цели. Международните и националните компании за изкопаеми горива генерират рекордни приходи. Наложително е те да преразгледат своите стратегии, за да гарантират, че са в съответствие с плановете за значими намаления на емисиите”, подчертава той.

 

На 1 март списанието Communications Earth & Environment публикува резултатите от проучване на учени от Калифорнийския университет, според което при повишаване на глобалната температура с 4°C вредните емисии от растения и прах ще се увеличат с 14 процента.

 

Това ще затрудни дишането на хората. Изследователите разработиха компютърен модел, който прогнозира по-нататъшни промени в околната среда. Изчислено е, че около две трети от бъдещото замърсяване ще идва от растенията.

 

“Ние не разглеждаме антропогенни източници на замърсяване на въздуха, защото можем да намалим техните емисии. Освен това много изследвания вече са им посветени. Миризмата на прясно окосена морава или сладостта на зрели ягоди са биогенни летливи органични съединения. Растенията ги отделят през цялото време”, обясняват учените.

 

Когато тези вещества влязат в контакт с кислорода, те образуват органични аерозоли. При вдишване тези аерозоли могат да причинят смърт на бебета и астма в детска възраст, както и сърдечни заболявания и рак на белия дроб при възрастни.

 

“Има две причини, поради които растенията увеличават производството на биогенни летливи органични съединения: увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата и повишаване на температурата. Очаква се и двата фактора да продължат да растат”, отбелязват учените.

 

Вторият най-голям източник на замърсяване на въздуха в бъдеще ще бъде прахът от пустинята Сахара. Засилването на ветровете ще вдигне повече прах в атмосферата, който ще се разпространи по целия свят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3069 |02.03.2023 Симеон Горов от ”За Земята”: Незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет . 1| 3087 |28.02.2023 Европейската прокуратура проверява измами за парниковите емисии . 1| 3253 |13.01.2023 Пеканов: Решението на парламента за емисиите е по ръба на бръснача на популизма . 1| 3221 |08.01.2023 Атанас Пеканов: В момента е трудно да ограничим вредните емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads