Реклама / Ads
10| 3105 |20.03.2023 НОВИНИ

Пекин застава зад Путин в президентските избори догодина

.
Напълно убеден в победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия догодина изглежда китайският му колега Си Дзинпин. Пред руския държавник китайският президент посочи, че вярва, че руснаците ще дадат подкрепата си за настоящия глава на Кремъл.
 

Си е на тридневна визита в Москва. Двамата лидери ще проведат "неофициални" разговори в понеделник, последвани от вечеря. Официалните преговори са насрочени за вторник, съобщиха от Кремъл.


Очаква се китайският лидер да се позиционира като потенциален миротворец във войната в Украйна по време на първото си държавно посещение в Русия, откакто Путин нахлу в Украйна. От своя страна руският президент ще се надява да проектира единство в лицето на изолацията на Запада.


Визитата на Си идва три дни след като Путин получи заповед за арест от Международния наказателен съд.


"Под вашето силно ръководство Русия направи големи крачки в своето проспериращо развитие. Уверен съм, че руският народ ще продължи да ви оказва твърда подкрепа", заяви Си пред Путин. 


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бързо посочи, че Си не е казал конкретно, че Путин ще участва в изборите догодина, но добави, че Кремъл споделя доверието на Си в подкрепата на руснаците за Путин.


Путин, който дойде на власт в последния ден на 1999 г., когато Борис Елцин подаде оставка, е най-дълго управлявалият лидер на Кремъл след Йосиф Сталин.


Когато за първи път дойде на власт, Путин се зарече да сложи край на хаоса, обхванал Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г., но нахлуването в Украйна предизвика най-голямото предизвикателство за неговото управление.


Войната постави началото на най-сериозната конфронтация със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., докато руската армия претърпя поредица от поражения в Украйна, а Западът наложи най-строгите санкции някога на руската икономика.


"Безграничното“ партньорство на Китай с Русия привлече голямо внимание и безпокойство. САЩ се притесняват, че Пекин може да обмисля доставка на оръжия на Москва - нещо, което Китай отрича. 


Си беше първият лидер, който се срещна с руския президент, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповедта за неговия арест в края на миналата седмица. Москва заяви, че обвинението е едно от няколкото "очевидно враждебни прояви" и образува наказателно дело срещу прокурора и съдиите на МНС, взели това решение. Пекин заяви, че заповедта отразява двойни стандарти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5558 |20.03.2023 Кремъл отвърна на удара. Иска ареста на съдиите от МНС, погнали Путин . 5| 12616 |20.03.2023 Посещението на Путин в Мариупол не мина по план, вижте какво се случи /видео/ . 1| 2791 |20.03.2023 Международният съд за заповедта за арест на Путин: Този етикет ще остане с него доживот . 23| 7071 |20.03.2023 Путин може да посещава само пет държави, ако не иска да свърши в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads