Реклама / Ads
3| 4196 |30.04.2023 НОВИНИ

Песента „Бре, воденичарю“ стана хит на Международния фестивал на розата в гр. Саня, Китай

.
Откриха I Международен културен фестивал на розата в гр. Саня, с българската народна песен ”Бре, воденичарю” Източник: БГНЕС
Сред тропическия рай на остров Хайнан, в Китай, Яница Стаменова и Василена Василева от пловдивската Академия за музикално танцово и изобразително изкуство ”Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ) откриха I Международен културен фестивал на розата в гр. Саня, с българската народна песен ”Бре, воденичарю”.
 

На сцената зад българките, китайци от Провинциалния състав за песни и танци на Хайнан потропваха нашенско хоро. 

 

Сред акцентите на празника на розата, който се проведе от 9 до 13 април, наред с изпълненията на български фолклорни песни и хора, беше и българска културна изложба.

 

По време на официалната церемония временно управляващият българското посолство в Пекин Ивайло Йорданов отправи покана към китайските туристи да посетят България за предстоящите фестивали на розата в Карлово и Казанлък.

 

Младите народни певици Яница и Василена бяха заснети във видео, публикувано в местната социална медийна платформа в Саня и Фейсбук профила на АМТИИ.

 

По думите на Василена, изпълнението на народната песен на откриването на форума силно е впечатлило над хилядата зрители в залата.

 

"Представители на различни държави и посетители непрекъснато искаха да се снимат с нас", отбелязва талантливото момиче, което изучава 2-ра година специалността "Изпълнителско изкуство – народно пеене" в пловдивската академия.

 

На фестивала в Китай, освен български народни песни, момичетата представят и няколко кратки програми с хора, характерни за различните фолклорни области на България. „По време на нашите изпълнения идваха много туристи, които играеха заедно с нас", отбелязва Яница, студентка 4-та година в специалността "Дирижиране на народни състави" в АМТИИ.

 

Момичетата са заснети на специална фотосесия в най-големия розов парк в Азия – китайската Розова долина, предпочитано място за сватбени снимки.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3390 |06.04.2023 В Москва глобиха актьора от ”Кухня” Дмитрий Назаров с 50 хиляди рубли, изпял песента ”Хотят ли русские войны” . 2| 2934 |23.03.2023 Учител от анексирания Крим, съден заради песента ”Байрактар”, глобен с още 100 хиляди рубли за антивоенен пост . 9| 3054 |24.01.2023 Тошко Йорданов за песента за Лена: И за Тачър има ужасни песни, но без кревати - не е давала повод . 2| 5193 |06.01.2023 Д-р Ненков за Слави и песента за Лена: С гной завърши партията му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads