Реклама / Ads
7| 4516 |02.04.2017 НОВИНИ

Петър Курумбашев в Лондон: Ще работя за най-добри условия за българите след Брекзит

.
„Ще използвам възможностите и контактите, които имам, за да постигнем възможно най-добрите условия за българските граждани, за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Брекзит“.
 
Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев на среща с българската общност в Лондон.

Срещата, организирана съвместно с БСП-Лондон, се състоя на 1 април (събота). Участие в нея взеха oще евродепутатът от Групата на СиД Себ Данс, Джеймс Бекълс, общински съветник в Лондон, Светозар Димитров, втори секретар на Посолството на Република България в Лондон, и Нишан Джингозян – председател на БСП-Лондон. 

Петър Курумбашев сподели притеснението си относно статута на българските студенти след Брекзит и начина, по който ще се определят таксите за образованието им след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той коментира един от възможните варианти, при който на острова се въведат едни такси за студентите от Обединеното кралство и други – за non-UK студенти. „Ще се борим за това размерът на студентските такси за гражданите на ЕС да бъде запазен“, категоричен бе Курумбашев.

Той призова българите, живеещи на острова, да не се колебаят да сигнализират и търсят съдействие както от него, така и от самото посолство в Лондон и общинския съветник Джеймс Бекълс, за всякакви нередности в контекста на Брекзит – в случай на некоректно отношение от страна на официални лица, обида в училища на деца, забавяне на документи, обидно отношение от работодател към служител. „Подобни въпроси ще бъдат директно отправяни към Мишел Барние, представляващ Европейската комисия при преговорите за Брекзит, и Ги Верховщад –  главен преговарящ от страна на Европейския парламент“, уточни Курумбашев.

Евродепутатът от Групата на СиД Себ Данс, който също е от Лондон,  изрази своето недоволство от начина, по който са третирани български граждани в Обединеното кралство. „Аз представлявам и българите в Европейския парламент, защото като лондончани вие имате същите права. Така че съм с вас и можете да разчитате на мен“, заяви още Себ Данс.

„Правата на гражданите на ЕС трябва да важат с пълна сила и за тези от тях, които са избрали да живеят живота си тук и които несъмнено допринасят за нашата развитието на нашите общности и икономика“, коментира от своя страна Джеймс Бекълс, общински съветник от Нюъм, където живеят и най-голям брой български граждани.

 „United we stand“  и „You`ll Never Walk Alone” (заглавието на химна на Ливърпул) бяха посланията, които отправиха участниците в срещата към нашите сънародници.

Петър Курумбашев се срещна и с учениците от  Българското училище "Иван Станчов" към Посолството на Република България в Лондон, където му бе връчена Петиция за признаване на българския език в ЕС като матуритетен език. Петицията е подписана от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и внесена в Комисията по петиции в Европейския парламент. Курумбашев, който е и заместващ член на тази комисия, се ангажира да съдейства за нейното разглеждане.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4674 |28.03.2017 Петър Чобанов и Четин Казак остават извън парламента . 1| 3876 |28.03.2017 Лондон: ЕС ще пострада, ако ни накаже заради Brexit . 0| 5011 |15.03.2017 Два медала за България успя да завоюва Петър Гьошарков в Пампорово – Мечи чал . 0| 4614 |10.03.2017 Почина военният журналист, писател и сладкодумец полк. Петър Китински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads