Реклама / Ads

1| 3493 |10.12.2019

Петър Витанов в Грузия: ЕС трябва да предложи нови инструменти, за да насърчи източните си съседи

.
„Необходимо е ЕС да положи сериозни усилия и да предложи нови инструменти, за да насърчи източните си партньори в провеждането на вътрешните реформи в отделните държави. Страните от региона и тези от ЕС са част от едно семейство. Успехите и провалите във всяка една са успехи и провали на цялото семейство.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в Грузия.

Той е в страната за участие в 8-тата сесия на Парламентарната асамблея Евронест. Асамблеята е форматът за парламентарен диалог между ЕС и страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна.  

Посещението се реализира само седмица след организираната от Витанов и Института по икономика и международни отношения конференция в София на тема „Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане", която отчете постигнато в рамките на политиката на ЕС към източните съседи и предизвикателствата, пред които е изправена.

 

По време на заседанието в Грузия бе приет и „Доклад за солидарност и сближаване в енергийния сектор“ като елемент от засилването на диалога ЕС - Източното партньорство. Една от главните му цели е разработване на устойчива политика, която да е комбинирана с политиката срещу промените в климата.

 

„Енергийният сектор се нуждае и от инвестиции и иновации, което от своя страна предполага пълна трансформация на енергийните системи в източноевропейските държави. Един от най-важните аспекти в този смисъл са възобновяемите източници на енергия. Прогрес в тази посока може да бъде постигнат чрез засилване на сътрудничеството между източните държави на местно, национално и регионално ниво.“, подчерта Витанов, който е част и от Комисията по енергетика на Асамблеята.

 

„Основните приоритети в енергийната сфера, които изведохме по отношение на източните страни, са: устойчива политика в енергийния сектор; осигуряването на инвестиции за по-нататъшно развитие на сектора, засилен обмен между държавите тук и подсигуряване на регулаторни рамки, които да улесняват работата и инвестирането в сектора.“, добави лидерът на българските социалисти.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана 1| 3445 |29.11.2019 . Петър Витанов: Мерките за изтласкване на източноевропейските превозвачи от пазара няма как да са основа за преговори 0| 3532 |26.11.2019 . Петър Витанов пита Европейската комисия за мръсния въздух в Русе 0| 3394 |22.11.2019 . Петър Витанов към европейския омбудсман: Eвропейските граждани искат повече прозрачност! 1| 3411 |20.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ