Реклама / Ads
1| 4141 |29.11.2019 НОВИНИ

Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана

.
”Политиката на ЕС към източните съседи като цяло е декларирана като политика с висок приоритет, от друга страна – е силно подценявана и неглижирана. Било заради проблемните точки в отделните страни, в отношенията между тях или с ЕС.”
 

"Неглижирана и заради това, че ЕС беше изправен пред множество вътрешни и външни предизвикателства (финансовата и дългова криза, бежанската криза, Брекзит, засилването на популизма и евроскептицизма) през последните 10 г.  Въпросът е дали едно такова обръщане на ЕС към себе си и оставянето на всичко останало на заден план, включително развитието на Източното партньорство, е уместно в динамичния свят, в който живеем?", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на организирана от него конференция "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане."

Съорганизатор на събитието е Институтът за икономика и международни отношения.

 

Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова: „На десетата година от началото на инициативата „Източно партньорство" резултатите не са задоволителни. Равносметката: прекалено много амбиции, а прекалено малко резултати. Европейският съюз не успя да запълни инициативата с необходимото съдържание. " Вицепрезидентът призова за по-активната роля на България в инициативата „Източно партньорство". По думите й, географското положение на страната ни, както и позицията ѝ в ЕС, въоръжава българските политици с идеи за участие в дискусиите за бъдещето на инициативата.
„Очаквам най-накрая да чуя консолидирана българска позиция по темата, да видя повече обществени дискусии", посочи вицепрезидентът и подчерта, че в никакъв случай не бива да се противопоставят „Източното партньорство" и евроинтеграцията на Западните Балкани.

 

Заместник-председателят на 44-то НС Кристиан Вигенин направи основен преглед на постигнатото от ЕС в политиката му към Източните съседи и очерта възможните перспективи за развитието й. Той подчерта, че прогресът в рамките на по-засилено сътрудничество между страните от Кавказ с ЕС са обусловени за съжаление от проблемите, което прави перспективите по отношение на диалога по-трудно видими. "Съюзътсе очера като "мека сила" в региона. Той е ценен с експертизата си, но трябва да се наблегне и върху повишаване на нивото на прагматичност в отношенията с Източните съседи като цяло.", акцентира Вигенин.

 

Участие в дискусията взеха народни представители, дипломати, представители на академичните и научни среди, неправителствени организации, експерти, журналисти.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4277 |26.11.2019 Петър Витанов: Мерките за изтласкване на източноевропейските превозвачи от пазара няма как да са основа за преговори . 0| 4198 |22.11.2019 Петър Витанов пита Европейската комисия за мръсния въздух в Русе . 1| 4160 |20.11.2019 Петър Витанов към европейския омбудсман: Eвропейските граждани искат повече прозрачност! . 3| 4278 |19.11.2019 Петър Ганев: Предстои скок на местните данъци и такси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads