Реклама / Ads
0| 3182 |30.04.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: И сега ще купуваме газ от Русия, но на по-висока цена

.
Петър Витанов
В продължение на 12 години България не направи нищо, за да диверсифицира източниците си и затова сега ще плаща скъпо за своите доставки. В началото на войната в Украйна всички говореха за мирни преговори, а вече се говори само за война до победа. Това каза евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
 

„Москва винаги е използвала газа като оръжие. И сега политиката с газа е опит за разединение в Европейския съюз. Но и политиката на ЕС не е единна. Има държави и големи компании, които вече са готови да плащат по схемата, предложена от Кремъл“, коментира Витанов и посочи водещи европейски компании, които вече имат план как да заобикалят европейските санкции.  

 

„Не става въпрос за желание от страна на БСП да плаща с рубли и това трябва да е пределно ясно. Най-лошото е, че Европейската комисия няма единна позиция“, добави ръководителят на българските социалисти в ЕП.

Витанов посочи като основен проблем пред страната ни голямата зависимост от руски доставки, за която предишните управления не са направили нищо.  

 

„И днес ще купуваме руски газ, но с 35 процента по-скъп. Вероятно има политически причини за това, но цената ще плащат българите“, каза Витанов.

„През последните 12 години ние не диверсифицирахме източниците на газ и продължихме да сме зависими от Руската федерация. Интерконекторът се строеше толкова дълго време, че е скандално дори да обсъждаме в момента темата. Възниква обаче и въпросът защо хранилището в Чирен е почти празно, докато в другата страна, за която бяха спрени доставките – Полша, има 80 процента запаси“, коментира още евродепутатът.

 

По повод бъдещите възможности за доставки, мнението на Петър Витанов е, че предстоят сложни процеси по осигуряване на газ.  „Газът е сложно нещо, не е като да си купиш баничка. Ще внасяме газ от Катар, но страната има дългосрочни договори и ако искаме да купуваме от нея някой друг трябва да се откаже от резервираните си количества. Друга възможност – от Азербайджан. Но и той не е Лампата на Аладин, за да огрее всички европейски държави. А и не трябва да забравяме, че има много специфични отношения между Русия и Азербайджан, заради които не е ясно как точно ще протекат и газовите доставки“.

 

„България не е неутрална в този конфликт, защото България участва във всички решения на ЕС и НАТО. България и в момента изпраща оръжие заради механизма European Peace Facility, в рамките на който бяха гласувани милиард и половина от ЕС за военна и хуманитарна помощ. И България се е съгласила да го прави. България е солидарен член, спекулативна е тезата за неутралитет. И е пределно ясно кой е жертвата и кой агресора“, каза Петър Витанов.

 

По повод темата за оръжията, Витанов е на мнение, че по този начин Европа се отдалечава от мира.  „Не казвам дали това е добре или зле, а дали този общоевропейски подход е най-удачният. Големият проблем е, че в Европа всички говореха за мир, а сега всички говорят за война до победа“, каза още Петър Витанов.  

 

В правото на всяка една страна е да определя как да помага на Украйна. Трябва да говорим за хуманитарна помощ, за бъдещето на страната, за прекратяване на влизането на наемници, за възстановяване на мира, завърши Витанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3315 |27.04.2022 Петър Колев: Македонският политически елит само лъже, че иска РСМ в ЕС . 0| 6315 |27.04.2022 Петър Чолаков към „политолога на президента“ Слави Василев: Служите си с опорните точки на кремълската пропаганда . 0| 7747 |22.04.2022 Великанът Делон: Повръща ми се от сегашната епоха, всичко е фалш. Важни са парите . 0| 3226 |21.04.2022 Борисов дари куче, а сега пак се изхвърли: Първият, който нарече Путин агресор, бях аз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads