Реклама / Ads
0| 5684 |27.05.2022 НОВИНИ

Петър Волгин с 4500 лв заплата от БНР за предаване с пропутинска пропаганда

.
Петър Волгин
Максималното месечно брутно възнаграждение на водещите (Петър Волгин и Силвия Великова) на предаването ”Политически НЕкоректно” е 4500 лв. Това стана ясно след запитване на Аctualno.com към БНР, съгласно Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).
 

От отговорите по ЗДОИ стана ясно и, че максималното месечно брутно възнаграждение на редакторите на предаването е 2999 лв., на музикалните редактори 2115 лв., а на звукорежисьорите е 3982 лв. Петима от екипа на предаването работят на трудови взаимоотношения с БНР. Нещатните сътрудници към предаването с граждански правоотношения са 4-ма.

 

За сравнение - минималната работна заплата в страната от 1 април 2022 г. e 710 лв., а средната работна заплата за първото тримесечие на 2022 г. е 1598 лв. Както е известно основната депутатска заплата у нас се равнява на три средни, т.е. почти 4800 лв. Така може да се каже, че водещите на предаването получават заплати, достойни за депутати.

 

Потърсихме отговори за месечното трудово възнаграждение на екипа на предаването по няколко причини. Първата е, че то, като част от БНР, се финансира с публични средства, т.е. с парите на българския данъкоплатец. Втората причина е, че предаването предизвика обществен интерес с няколко скандала. А Петър Волгин не за първи път е обвиняван за проруска пропаганда и беше наказан със "забележка" от БНР нетолкова отдавна. Ето последния от скандалите:

 

След като на 10 април т.г Петър Волгин покани в "Политически НЕкоректно" лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, разговорът показа, че журналистът не проверява информацията, която се съобщава, както и че са на едно мнение със събеседника си. Водещият не се усъмни в думите на събеседника си по отношение на новината за моряците от кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол. Впоследствие Министерството на външните работи (МВнР) опроверга казаното от Костадинов. В предаването водещият даде изцяло трибуна на Костадинов да изнася непотвърдени факти, без да ги подложи на съмнение.

 

Припомняме, че заради разговора на Петър Волгин с Костадинов член на Обществения съвет на БНР подаде оставка. Александрина Пендачанска обяви, че напуска съвета, защото "Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини."

 

Известната журналистка Светла Петрова също напусна Обществения съвет на БНР, но не само заради Волгин. По нейни думи, съветът вече е наполовина от състава си и трудно работи. Новият генерален директор Милен Митев трябва да структурира нов, който да работи в пълен състав и който да следи спазването на професионалните стандарти в БНР, смята тя.

 

От своя страна Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви специализирано наблюдение на предаването "Политически НЕкоректно" на БНР, излъчено на 10 април, с водещ Петър Волгин. Според СЕМ обаче няма нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), нарушени са единствено Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на Българското национално радио.

 

Изводите от мониторинга на СЕМ бяха приети с четири гласа "за" и един "против". Против бе съветничката Розита Еленова, която настоя за по-строг мониторинг срещу дезинформацията - по време на пандемията и във военната ситуация сега. На заседанието присъства и генералният директор на БНР Милен Митев.

 

Припомняме, че Розита Еленова се обърна към Генералния директор с думите: "Г-н Митев, трябва да имате повече кураж и да свалите журналиста временно от ефир. Тази история ще бъде изписана с кървави букви в историята на общественото радио в момент, в който ЕС и целият свят изолират информационно агресора, а в БНР се цитира информация на информационната агенция на агресора". 

В крайна сметка Волгин получи единствено дисциплинарно наказание "Забележка" от ръководството на БНР. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3258 |27.05.2022 Хр. Мутафчиев иска 1 500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства . 0| 3535 |26.05.2022 Доц. Петър Чолаков: Най-голямата опасност за правителството е то да се самосвали . 0| 4447 |25.05.2022 Путин нареди вдигане на минималната заплата и пенсиите . 0| 3374 |25.05.2022 Петър Витанов е в САЩ с делегация от Европейския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads