Реклама / Ads
0| 2300 |12.07.2024 НОВИНИ

Пети рунд в битката между общините и държавата: Водата може да поскъпне драстично

.
Водата поскъпва
Изтече срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните. Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини.
 

"Всеки път получаваме обещания за съвместна работна група, на която да обсъдим промените и всеки път сме изненадани, че законопроектът е внесен тихомълком. Това е пети опит, който ние наричаме пети рунд в безсмислена битка между нас и държавата", коментира председателят на Националното сдружение на общините и кмет на град Троян Донка Михайлова.

 

По думите ѝ този законопроект лишава българските общини от правото да управляват своя собственост - ВиК активите, голяма част от които са изградени с пари на данъкоплатците.


"Тези активи се предвижда да се влеят в една асоциация на територията на всяка една област и общините няма да имат правото да ги управляват. Това противоречи на Конституцията, която повелява равнопоставеност на държавна, общинска и частна собственост. В същото време никой не говори за качеството на предлаганите услуги", подчерта Михайлова.

 

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националното сдружение на общините заяви, че ако законопроектът бъде приет, 3 месеца след това гражданите на Троян, без подобряване на качеството, ще трябва да плащат 55% по-скъпа вода, каквато е в държавните дружества, жителите на Берковица - със 160% по-скъпа. Увеличение ще има и за Сапарева баня, Брацигово и други общини.


"С промените ще намалеят инвестициите във ВиК мрежата, нашите водозагуби са с повече от 10% по-ниски от тези на държавните дружества", даде друг пример събеседникът.

 

В същото време Донка Михайлова посочи, че България не трябва да губи пари по ПВУ, но не трябва да се изпълняват механично записани в него текстове. На заседанието на УС е прието становище по текстовете на законопроекта, което е изпратено до МРРБ. Настоява се за среща с министър Коритарова и създаване на работна група, в която да участват и експерти от МОСВ. Идеята е съвместните екипи да обсъдят текстове един по един и да се стигне до компромисно решение по промените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9054 |12.07.2024 Илхан Андай: Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник . 3| 12637 |12.07.2024 Организатор на протеста за Доспат: Не ние сме криминали, кметът наскоро е осъден . 1| 4413 |12.07.2024 Dubioza: Българите пак да носят домашна ракия, чакаме ви в Созопол . 0| 2429 |12.07.2024 Депутатите приемат правилника за дейността си, създават 25 комисии /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads