Реклама / Ads

1| 3159 |03.04.2019

9 млн. лв. се спестяват от новата формула за изчисляване на пенсиите

.
Бисер Петков
„Няма съществени финансови ефекти дали ще се изчисляват парите на новите пенсионери по новата или по старата формула.

Анализът, които предостави НОИ беше, че „икономията” е 9 млн. лв., което е пренебрежимо малко на фона на общия разход за пенсии, който е около 10 млрд. лв. годишно”, заяви в предаването ”Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков.

 

Социалният министър посочи, че злоупотреби при формирането на пенсиите са коментирани, но не са основната причина на промяната на формулата на изчисляване на пенсиите.

 

„Тази промяна беше направена, за да се обвърже пенсията с осигурителния принос на лицето през неговия трудов живот и да се улеснят хората, защото представянето на документи за 3 години преди 1997 г. затруднява повечето пенсионери. С промяната се даваше възможност на хората, пенсията да се изчислява, без да се ангажират пенсионерите”, посочи социалният министър.

 

Бисер Петков заяви, че отпадането на „Трите златни години” е предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа. Той е и изготвил цялостния законопроект, който е бил приет през 2015 г. Той допълни, че НОИ също са подкрепили промените.

 

„От няколко години НОИ има разработена електронна услуга, която е много популярна за изчисляването на прогнозния размер на пенсията. Тази възможност ще бъде запазена. Въвеждайки данните си, на база на документите, с които разполагат, да направят информиран избор”, поясни Петков.

 

Ако новият законопроект бъде гласуван, в шест месечен срок от датата на влизането му в сила, хората, на които им е отпусната пенсия по новия ред или са подали заявление, ще могат да заявят преизчисляване на сумата по стария ред.

 

Бисер Петков заяви, че великденски добавки към априлските пенсии са отпуснати 53 млн. лв, които ще бъдат раздадени на над 1 млн. 300 хил. пенсионери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Отлагат новата формула за пенсиониране за 2023 г. 1| 3635 |27.03.2019 . Новата методика за хората с увреждания започва от 1 април 1| 3538 |26.03.2019 . 12 хиляди българи ще са ощетени от новата пенсионна формула 3| 3343 |19.03.2019 . Двадесет са номинирани за членове на новата ЦИК 1| 3395 |14.03.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ