Реклама / Ads
26| 23751 |04.02.2022 НОВИНИ

Петков разкри какво са си казали с Гешев днес. Поискал ли му е оставката директно? Защо се бави съдебната реформа?

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Евроком
Премиерът Кирил Петков разкри какво са си говорили с главния прокурор Иван Гешев на изненадващата среща помежду им днес. От думите на министър-председателя стана ясно, че не му е поискал оставката директно. В предаването „ЕвродикоФ“ обаче Петков заяви, че оставката на обвинител №1 би била добра стъпка напред за всички българи.
 

Срещата с Гешев и дългоочакваната съдебна реформа

 

Неговата основна теза беше, че спецпрокуратурата и спецсъда не трябва да бъдат закривани. Моят отговор беше ясен. Според мен не може да има различно правосъдие за различни хора и на базата на нашето коалиционно споразумение тези структури ще бъдат закрити. Иван Гешев изрази мнение, че това щяло да навреди. Аз пък смятам, че резултатите, които отчитат и спецпрокуратурата, и спецсъда, не са добри. Настояваме за много по-активна роля на прокуратурата, ако искаме да имаме различна правосъдна система“, обясни той.

 

„Прокуратурата е независима власт, както повелява Конституцията. Няма как да поискам оставката на главния прокурор на подобна среща. Неведнъж обаче съм заявявал публично, че бих се радвал да получа неговата оставка. Това би било огромна стъпка напред за всички българи“, поясни премиерът в ефира на „Евроком“.

 

Забавянето в съдебната реформа Петков обясни с това, че правителството е едва на месец и половина, а коалиционните партньори са четири. И на него му се искало да придвижи всичко с огромна скорост, но не могло толкова бързо.

 

„Разбрахме се в следващите седмици да закрием спецпрокуратурата и спецсъдилищата. Това ще бъде един от първите законопроекти, които ще бъдат вкарани. За КПКОНПИ се разбрахме да я разделим на две. Надявам се до 4-5 седмици това да се е случило или процесът да е минал поне първо четене. И моят баща също ме пита кога ще се случи, но аз нямам магическа пръчка“, добави премиерът.

 

„В последните 53 дни е нямало ден, в който да съм се върнал от работа преди полунощ. Работим на максимална скорост“, обясни Кирил Петков.

 

„Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: „Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат това, заащото са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести - и по линия на „Булгаргаз“, и по всякакви други линии. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно. Той може да има данни, но за да има арест, трябва да има прокурор, с когото да работи“, посочи той.

 

София-Скопие, рокадите в „Булгаргаз“ и първият челен сблъсък премиер-президент

 

„Конструктивния тон със Северна Македония е важен. Затова направихме това честване. Това, което аз заложих като план заедно с коалиционните си партньори, беше много ясно. Аз започнах да го изпълнявам в първия възможен момент, когато Димитър Ковачевски стана премиер. Точно в този ден аз бях там. Румен Радев не ми е казвал да не ходя в Северна Македония“, поясни Петков.

 

„Знаех, че волно или неволно, но аз мисля, че волно са нанесли огромни щети на българското държавно дружество „Булгаргаз“. Тези щети са функции на високите цени на газа и да има нахалството да говориш оправдателни неистини, но да говорят с тон, едва ли не, че някой управлява и те не са засегнати, а права на всички българи? Важното е да работим така, че българският интерес да е защитен“, обясни той по казуса с рокадите в „Булгаргаз“.

 

„Тази сутрин е имало обиск в дома на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Министър Бойко Рашков направи пресконференция след Министерски съвет и разследването върви. Едно уволнение не е достатъчно, трябва да има пълно разследване“, настоя премиерът.

 

„Министър Рашков е човекът, който когато е събрал всички данни, неговото министерство ще е отговорно за повдигане на обвинение. Това, което знам е, че не е била умишлена грешката за цената на газа“, добави министър-председателят.

 

Критиките за Плана за възстановяване и устойчивост

 

„Томислав Дончев си прави някакви пиари. Много ясно казах от трибуната днес – Планът беше предаден на 15 октомври, но след това правихме поправки по него по искане на ЕК. Изпратихме към Комисията как биха изглеждали тези поправки и сега чакаме дали ще бъдат одобрени. След като това бъде факт, вицепремиерът Асен Василев ще организира обществени изслушвания и ще покаже какви са поправките. Няма нищо скрито покрито. Томислав Дончев познава този процес много добре, просто се прави на интересен“, коментира той критиките от страна на бившия вицепремиер Дончев по негов адрес.

 

Случаят Grindr

 

Премиерът за пръв пъткоментира това как снимка от гей приложение попадна във Фейсбук профила му. Скандалът се заформи, след като публикува в личния си профил скрийншот, показващ линк към приложението за гей запознаства Grindr. Преди седмица няколко медии подеха тезата, че премиерът е прикрит хомосексуалист и се е издал с този скрийншот. 

 

„Не мога да повярвам на фантазията, която тези хора имат. В случая съветник по външните въпроси праща съобщение от вицепрезидента на ЕК, който казва: „България влезе в клуба на богатите“. Това е огромна новина, супер победа!“, заяви Петков и обясни, че съветничката му по външните работи е получила скрийншота от Брюксел и му го изпратила в обща PR чат група.

 

„В този момент вечерях с външния министър и премиера на Северна Македония. И те викат „браво“, даже вдигнахме тост. Аз го сложих на стената си. Този сайт, който се нарича Grindr - дори не знам какъв е. Било апликация за срещи за гей двойки - няма лошо. Обадиха ми се после, свалих го. Леле, оттам нататък какви глупости се наговориха. За жена ми какво ли не, 100 любовници вече имам“, разказа премиерът. 

 
По думите му вместо да се признае успеха на правителството, целият фокус се е „съсредоточил върху тази глупост“. Според него това значи, че правителството се движи в правилна посока. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3455 |04.02.2022 Дончев пак захапа Плана за възстановяване: Истина или лъжа са думите на Петков, че е предаден нов вариант? . 5| 3106 |04.02.2022 Радев и Петков заедно на честването на Гоце Делчев в Благоевград . 17| 15761 |04.02.2022 Г-н Петков, не вярвайте на ”инструмента” Гешев, не предавайте гражданите! . 4| 3187 |04.02.2022 Германската ДПА разкри кандидатите за генерален секретар на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads