Реклама / Ads
7| 2712 |19.07.2023 НОВИНИ

Пхенян плени американски войник, прекосил южнокорейската граница

.
Американски войник е задържан в Северна Корея, след като е пресякъл границата с Южна Корея без разрешение. Става дума за редник Травис Кинг, който е трябвало да бъде ескортиран обратно в САЩ по дисциплинарни причини. Преди да се качи на летище Инчеон обаче е избягал и се е слял с туристическа група на границата.
 

Инцидентът се разследва от силите на САЩ в Корея, каза висш американски командир. Американските военни не са имали контакт с войника, откакто е преминал границата.


Това е поредната брънка в сложните отношения между Пхенян и Вашингтон. Отношенията между двете държави са в изключително ниска точка. Гражданите на САЩ се съветват да не ходят там.


Пхенян е задържал най-малко 20 американски граждани от 1996 г.до днес. 


Ото Уормбиър – Студент от Университета на Вирджиния, Уормбиър беше арестуван като част от туристическа група през януари 2016 г. и осъден на 15 години тежък труд. Малко след произнасянето на присъдата той изпадна в кома при неизяснени обстоятелства и беше освободен през 2017 г. Малко след това почина.


60-годишният Брус Байрън Лоуранс от Мичиган беше задържан през октомври 2018 г., след като незаконно премина в Северна Корея от Китай, но бе освободен само месец по-късно. Американски служители предположиха, че бързото му освобождаване може да е било опит за подобряване на отношенията със САЩ след високопоставени разговори с президента Доналд Тръмп.


Ким Хак-сонг, Тони Ким и Ким Донг-чул - академици от Университета за наука и технологии в Пхенян и един бизнесмен – всички американски граждани от корейски произход – бяха арестувани по обвинения в шпионаж и други през 2016 г. и 2017 г. Те бяха освободени заедно през май 2018 г., преди разговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер.


Евън Хунзикер – Хунзикер, тогава 26-годишен, е задържан от севернокорейските власти през 1996 г., след като плува пиян и гол през границата от Китай, предизвикан от свой приятел. Задържан е три месеца по обвинения в шпионаж, преди да бъде освободен през ноември 1996 г. Той се самоуби месец по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2649 |17.07.2023 Акад. Денков ще участва в срещата на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави . 4| 2872 |16.07.2023 Скоро ще започне обучението на украински пилоти на американските F-16 . 7| 4609 |16.07.2023 ISW: Расте неподчинението в руската армия. Ще има още разцепления . 0| 3302 |14.07.2023 Американските власти започват разследване на ChatGPT и на компанията-създател OpenAI

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads