Реклама / Ads
2| 3245 |29.06.2021 НОВИНИ

Писмо до Фрог: Къде сте държавници? Къде е чистият въздух, с който ни дарявахте?

.
В квартал Лозенец на ул. Вежен 25 растяха многогодишни дървета. Те не пречеха на никого. През пролетта перестите зелени листа приютяваха бяло-розовите цветове, които се преобразуваха в бодливи топчести обвивки. Когато узрееха от тях падаха на земята кестени. Тези кафяви, лъскави плодове бяха рожбите на красивите природни феномени, пречистващи въздуха на живущите граждани от околните сгради.
 

Дърветата се напояваха от подземните води, за които се знае от години. Няколко пъти неуправляемите естествени подземни води по наклонените терени допринасяха за срутвания в дворове и улични платна на кръстовището на ул. Цурноок, ул. Цветна градина и ул. Вежен (от 4-12м. дълбочина). Единствените стражи срещу срутвания и наводнение в този сектор бяха унищожените дървета, които жадно пиеха вода от подземния водосбор.


Но не само това. Кестените се събираха и всеки по свой начин ги използваше, защото дивият кестен е чудодейно лекарство от природата.


До кестените има триъгълно място, оставено за зелена площ, където децата да си играят. Място привечр за отдих. Само че общината преди години го продаде, а после последваха няколко препродажби. Сега е паркинг, ограден с телена мрежа и с нов проект за построяване на блок с височина 8 етажа и подземни паркинги. Отделен е фактът, че 8-етажна сграда в този тесен и маломерен парцел е в грубо нарушение на законовите отстояния от съседните жилищни сгради. На този план-проект няма ситуирани дървета. Разбира се, те са премахнати предварително. Всичко в нарушение на закона. Вероятно някой от собствениците бе продупчил дърветата и налял в дупките течност, за да изсъхнат. Това не му беше достатъчно, а и ги е отсякъл. Може би на новия строител и собственик те ще пречат, макар че са извън терена за застрояване. Те бяха общинска собственост и живот за обществото от квартала.


Съкварталците възразяваха, имаше публични събрания, подписки, водеха се дела, но без резултат.


Сега е пусто, грозно и зелените клони ги няма, но природата не прощава такива зловредни деяния, защото дърветата са живи организми, като хората. Да посегнеш на живи организми, извисяващи се с достолепие десетки години, както и да отнемеш последната зелена площ, е престъпление и грях!


Пандемията отне много човешки живота, но в този случай човекът влезна в ролята, като дървоубиец на няколко живи дървета - гиганти, а паркинга вместо зеленина бълват опасни изпрения.

 

Спешно трябва да се намерят виновниците относно многогодишния натиск за застрояване на тази зелена площ и отсечените дървета и защо се бави засаждането на нови кестени.

 

Никой няма право да нарушава екологията и ощетява обществото, като му отнема чистия въздух.


Майката природа е над всички спекулативни интереси!

 

Мария Близнакова
Бивш домоуправител на ЕС Църноокк и един от собствениците на ЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2988 |29.06.2021 Камарата на строителите подкрепи „Артекс“ с писмо до премиера . 3| 7015 |28.06.2021 Първо във Фрог: Върнаха достъпа до класифицирана информация на съветника на президента Илия Милушев . 16| 5294 |27.06.2021 Мукаддес Налбант: Нашите избиратели не питат къде е Пеевски . 14| 6560 |24.06.2021 Първо във Фрог: Черната кутия на разбилия се МиГ-29 е намерена преди няколко дни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads