Реклама / Ads
0| 4458 |21.07.2022 НОВИНИ

Писна ми да разбирам, че държавата я няма никъде

.
Ако имахме държава, сега две момичета щяха да са живи. Ако имахме нормално правосъдие, един бивш футболист щеше да е в ареста в злощастната вечер и тези две момичета нямаше да останат завинаги на метростанция “Европейски съюз” в столицата, пометени от дрогирания Георги Семерджиев. Ако…
 

Още едно разследване срещу Георги Семерджиев започва след забавена година и половина информация от Министерството на вътрешните работи, съобщават от Българската национална телевизия. В петък, 15.07.2022 г., малко преди 17 часа служители на 05 РУ при СДВР докладваха в Софийска районна прокуратура преписка за евентуално извършено на 19 декември 2020 г. престъпление от Георги Семерджиев.

Карал без книжка. 

 

Дни след катастрофата от ФрогНюз съобщихме, че прокурорка от Софийската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу Семерджиев още през 2014 г. със странни мотиви - липсвали данни Семерджиев да знае, че е наказан и кара без книжка. Неговата книжка била иззета още през 2009 г. и към 2014 г. той не възстановил правата си, за да седне зад волана. 

 

Разбирате ли - години наред Семерджиев е бил в радара на властите у нас, но някой не е искал да се разправи с него.

 

Заради забавената от Пето РУ преписка сега наблюдаващ прокурор разпоредил проверка - защо, видите ли, тази преписка не била входирана толкова дълго време. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

 

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от ОПП-СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от ОПП-СДВР чак на 06.07.2022 г. Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление спрямо Георги Семерджиев и през 2010 г.

 

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Семерджиев и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.

 

Само че - прокуратурата също да поеме своята отговорност, а не да измива ръцете си с някой по веригата на МВР, който вероятно също има вина. Защото, оказва се, няма гаранция, че дори тези преписки да бяха връчени, някой “крайно компетентен” прокурор нямаше да извади странни мотиви, с които да откаже да образува досъдебно производство и печалното колело да се завърти така, че две момичета да бъдат убити на тротоар в столицата. 

 

Не знам за вас, но на мен лично ми писна да разбирам, че държавата я няма никъде, едва когато млади хора загинат нелепо, пометени от джигит с чадър над главата. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2891 |17.07.2022 Държавата е изплатила 865 хил. лв на собственици на имоти, отчуждени за АМ ”Хемус” . 0| 3296 |16.07.2022 „Аз три пъти вадя държавата от кризи“: На Борисов му се ще да има стари лаври, на които да полегне . 0| 3698 |14.07.2022 Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам . 0| 23851 |13.07.2022 Митев към Атанасова: Огледайте се! Времето на Борисов, в което държавата извиваше ръцете, свърши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads