Реклама / Ads
16| 35355 |03.09.2021 НОВИНИ

Пламен Данаилов, ИТН: Инфлацията набира скорост. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лв, сега кутията е пак 10 лв, но с 20 бонбона

.
Пламен Данаилов
Може ли следващият петък може да изгледаме закона за бюджета. Но има възможност за процедурни хватки. Днес ГЕРБ дойдоха, за да кажат, че те няма да участват в обсъждането. Това каза по 7/8 ТВ депутатът от ИТН и финансов експерт Пламен Данаилов. Ето какво още сподели той:
 

Ние работим професионално. Всички наши предложения бяха приетите – и за ДОО и за НЗОК. Предложенията бяха приети единодушно от всички други партии. Ние казахме, че ще подкрепим актуализацията, но с нашите промени, да не подписваме празен чек. Тази терминология се е наложила, за да се разбере за какво става дума. Идеята е средствата да стигнат до всички нуждаещи се.

 

Най-голямата тема е темата за пенсиите и подпомагане на бизнеса. Първата тема вълнува над 2 млн. пенсионери. И всички очакват да предложим нещо адекватно. ИТН предложението е минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври. И да се преизчислят всички пенсии от 1,2 коефициент на 1, 35. Искаме да няма пенсионери под прага на бедност, който е 369 лева.

 

Предложенията за държавния бюджет крайният срок е до 7-и. със сигурност ще има мерки, които ще са трудно изпълними. Предложихме парите да бъдат разписани по конкретни пера, така, че болничната и извънболничната помощ да посрещнат кризата. Има възможност за допълнителни средства за подпомагане на бизнеса и земеделските производители, те бяха доста засегнати. И 80 млн. лева, които да отидат за подпомагане на туризма. Ограниченията все още ги засягат. Виждате какво се случва със заведенията. Отделно ще намерим средства от 40 млн. лева за ваучери за храна. И специална програма за самоосигуряващи се лица. Те също трябва да се компенсират, защото не можеха да работят.  

 

Това, което може да направи НС, е това което казах, да определи конкретни средства за конкретни бизнеси. Въпросът е на изпълнителната власт да успее да се организира и да извърши това, което е предписало НС.

 

Има прокарване на интереси, с колегите сме ги стопирали. Големият проблем е Плана за възстановяване и устойчивост. Ако 1, 6 млрд. лева не постъпят, бюджетът ще бъде на рекорден дефицит. Няма да ги загубим, но няма да влязат тази година. Време за нови проекти няма. Планът, такъв какъвто е, по-добре входиран, отколкото невходиран.

 

Инфлацията е голям проблем, набира скорост. Вчера одобрените цени на природния газ-става близо 70 лева за пренос за един мегават час. Миналата година е бил 22 лева. Цената на хиляди суровини. Хората го усещат като стокова инфлация. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лева, сега кутията е пак 10 лева, но вътре има 20 бонбона. Това е възможност бизнесът да не повишава цените, а да спестят част от разходите.

 

Има рекордно теглене на заем. Миналия месец е изтеглен кредит за над 400 млн. лева. Наистина има повече приходи от данъци, но се повишават несъбираемите вземания. Другият момент, е, че падежират заеми, които са теглени преди. И правителството реши да изтегли нов заем от 200 млн. Служебното правителство тръгна с добри заявки, но не виждаме намаляването на корупцията в разходната част на бюджета.

 

В България данъците не са ниски. Но по-големият проблем, е че администрацията е прехранена. Трябва да се търси възможност за оптимизиране на административната тежест.

 

Умерен оптимист съм за приемането на бюджета, предвид ситуацията днес. Предложенията на ИТН са обосновани. ГЕРБ са принципно против всичко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6836 |30.08.2021 Пеканов: Инфлацията е временна. Често в политически изказвания се спекулира със страховете на гражданите . 10| 4178 |13.08.2021 Тома Биков с пламенна защита на Блъсков и ”Труд” от трибуната в НС . 12| 3550 |12.08.2021 Край на първия мандат! Парламентът прие оттеглянето на Пламен Николов . 41| 4441 |12.08.2021 Депутатите от ИТН напуснаха залата при старта на дебатите за оттеглянето на Пламен Николов /допълнена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads