Реклама / Ads
7| 6124 |03.05.2018 НОВИНИ

Пламен Георгиев със законови пируети, за да спаси Сидеров

.
Новосъздадената антикорупционна комисия се забърка в пореден скандал. Според информация на „Капитал“, звеното на Пламен Георгиев е тълкувало по изключително странен начин законите, за да прекрати преписка срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във фирмата „Галерия Стил“. Решението на КПКОНПИ е от 12 април, но комисията странно е избрала да не пусне прессъобщение.
 

Проверката по случая е образувана по сигнал на сдружението "Антикорупционен фонд" от началото на февруари.

 

Повод за сезирането беше, че Сидеров не е изпълнил задължението да декларира факта, че е станал съсобственик в търговско дружество, за което и Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и заместилият го Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество предвиждат една и съща санкция - глоба от 1000 до 3000 лева.

 

За да оневини лидера на "Атака", КПКОНПИ приема, че няма как да накаже Сидеров, тъй като в момента, в който е извършил нарушението, е действал Законът за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, който впоследствие (към момента на подаването на сигнала) бил отменен и заменен със Закона за противодействие на корупцията.

 

Новата комисия приема, че новият закон, макар да регулира сходна материя, не въвежда идентични със стария закон задължения за деклариране.

 

Единствената разлика обаче е, че по стария закон промяната трябва да се декларира в едноседмичен срок, а по новия - в едномесечен. Волен Сидеров учредява дружеството "Галерия Стил" през октомври 2017 г., но декларира това обстоятелство на 8 февруари 2018 г. (в деня, в който "Антикорупционен фонд" внася сигнала).

 

А текстовете в новия и стария закон, определящи санкцията, са идентични:

 

В Закона за противодействие на корупцията пише:
Чл. 173. (1) Лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация по този закон в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

 

В отменения закон за конфликт на интереси текстът звучи така:
Чл. 34. (1) Лице, заемащо публична длъжност, което не подаде декларация по чл. 12 в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4927 |02.05.2018 Кабинетът дава 14 млн. лв. на Пламен Георгиев . 12| 6675 |26.04.2018 На Пламен Георгиев му се прииска и да арестува . 11| 6491 |24.04.2018 БОЕЦ внесе сигнал за отстраняване на Иван Гешев и Пламен Георгиев . 5| 5483 |24.04.2018 Петър Кърджилов: Съдията по случая „Иванчева” е близък на Пламен Георгиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads