Реклама / Ads
21| 4352 |21.01.2023 НОВИНИ

Подоляк в интервю: България оказа безценна помощ на Украйна

.
България е една от много държави, които още в първите дни на войната и са заявили, че ще дадат всичко, което могат и ще помогнат с каквото могат. Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много високо оценена в учебниците по история.
 

Това заяви в интервю съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк. 

 

Той коментира статията в Die Welt, която разказва за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на руското нападение.

 

 "Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави. Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно", заяви Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина, предават от в. “Сега”. 

 

Съветникът на Зеленски обеща след края на войната да предостави таблици, в които да опише детайлно цялата помощ, изпратена в Украйна по време на войната. 

 

Известният украински военен коментатор Александър Коваленко написа в Телеграм канала си: 

 

"За мнозина статията стана истинско откровение, тъй като до момента няма данни за помощта от България от открити източници. Не и за моите читатели. Още през юни, когато неинформираните "говорещи глави" критикуваха България, отбелязах, че България е една от трите страни, която е сред първите три, които дадоха тежко въоръжение на Украйна. През юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 "Град". Именно България бе от първите, която предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече", пише Коваленко.

Статията в “Ди Велт” бе определена като кризисен пиар от БСП. Снощи тази теза изрази в предаването “Панорама” по БНТ Георги Свиленски. Днес президентът Румен Радев също определи разследването на германското издание като “поръчково” и дори стигна до там да призова за закон, който да регулира чуждото финансиране, защото по думите му чужда намеса във вътрешните работи на страната има и то не само от Русия. 

 

За закон за чуждестранното финансиране към този момент говорят от партия “Възраждане”, чието предложение е създадено по модел на Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3387 |21.01.2023 България се включва в глобалния марш в подкрепа на Навални . 20| 10388 |20.01.2023 Чужд посланик каза за България истини, които нито един роден политик не смее да произнесе. Защо? . 14| 3422 |20.01.2023 Димитър Стоянов: България предоставя военна помощ на Украйна . 1| 3069 |20.01.2023 Пеканов: България трябва по-активно да участва в търсенето на общи отговори на различните кризи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads