Реклама / Ads
17| 6574 |19.01.2022 НОВИНИ

Прокурорите от ВСС защитават Гешев със становище. Плашат, че ще сезират Кьовеши

.
Като опит за подкопаване на европейските ценности и погазване на принципите за върховенство на закона видяха поисканата от трибуната на Народното събрание оставка на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Прокуррорската колегия излезе със становище, в което изразяват своята загриженост от прочетената в парламента декларация на управляващото мнозинство. Кадровиците даже ще се оплачат до европейския прокурор Лаура Кьовеши.
 

Ето и цялото становище:

 

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Становище по повод декларация на управляващата коалиция и парламентарните групи „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ с призив за оставка на Иван Гешев – главен прокурор на Република България, обявена на 14.01.2022 г. от трибуната на 47-то Народното събрание. В него Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от безцеремонното погазване на принципите на правовата държава, осъществено с обявената на 14.01.2022 г. политическа декларация на част от народните представители от 47-ото Народно събрание. Посочва се, че застрашеното върховенство на закона и засягането на европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, задължават Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предприеме действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазване върховенството на правото.

 

Становището ще бъде изпратено на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.

 

Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г."

 

ФрогНюз припомня, че депутатите от групите на "Продължаваме промяната", "БСП", "Има такъв народ" и "Демократична България" приеха декларация, с която поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Документът бе изчетен от трибуната на Народното събрание миналата седмица. Той дойде на фона на готвени реформи в съдебната система, които ще започнат с преструктуриране на КПКОНПИ. Междувременно стана ясно, че шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е решил да подаде оставка, а ден по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация се отнема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 30464 |19.01.2022 Задкулисието с план! Двама се спрягат да заместят Гешев, ако хвърли оставка . 6| 3565 |19.01.2022 Социолог от ”Маркет Линкс”: Коалицията ще губи доверие, ако до месеци няма оставка на Иван Гешев . 7| 3666 |18.01.2022 На 8 февруари КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняването на Гешев . 11| 10105 |18.01.2022 Над 10 сигнала срещу Гешев се проверяват. Укривал документи, упражнявал натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads