Реклама / Ads
1| 3410 |27.09.2022 НОВИНИ

КС пожали ВСС и Инспектората към него и им каза да не си ходят

.
Конституционният съд пожали Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, който е с изтекъл мандат като им каза да не си ходят. Това става ясно от решението на висшия съдебен орган.
 

Ключовото за управлението на съдебната власт у нас решение е прието със солидно мнозинство от 7 гласа “за” и само 3 “против”. С него висшите магистрати на практика одобряват мандат на Инспектората към ВСС без ясен срок и косвено даде знак на действащия ВСС, че членовете му трябва да останат на постовете си и след 3-ти октомври, когато изтича и техния мандат. 

 

Не е ясно обаче дали ще има мнозинство в новото Народно събрание, с което да може да се изберат членове на Инспектората към ВСС. Четири предходни парламента не успяха да се разберат. На практика Конституционният съд казва, че докато това не се случи, настоящият състав на Инспектората към ВСС може да продължи да работи.

 

“С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

 

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон”, се посочва в решението. 

 

Казано иначе КС бетонира членовете на ИВСС и отхвърли съмненията в съдебната практика за легитимността на техните актове.

 

Решението е подписано с особено мнение от Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов. Пълният му текст ще бъде публикуван по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2594 |27.09.2022 Конституционният съд решава съдбата на Инспектората към ВСС . 0| 2708 |14.09.2022 „Без излишен драматизъм“ Зарков предупреди: Топ задача на новите депутати е попълване съставите на ВСС и Инспектората . 0| 2778 |13.09.2022 Тираджия не се подчини на граничарите на ”Капитан Андреево”, те стреляха по него . 0| 2659 |12.09.2022 Водата в Карловско все още е негодна за пиене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads